BAJDEN POZIVA AMERIKANCE DA NAPUSTE UKRAJINU: Blinken ne isključuje početak rata tokom Olimpijade

D. D. S.

11. 02. 2022. u 13:58

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden poziva građane SAD da "odmah" napuste Ukrajinu, dok njegov ministar spoljnih poslova Entoni Blinken tvrdi da se "nalazimo u trenutku u kojem je početak napada bilo kada moguć", rekao je Blinken i dodaje da je to moguće i tokom održavanja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, tokom kojih bi, prema tradiciji, oružje trebalo da miruje.

БАЈДЕН ПОЗИВА АМЕРИКАНЦЕ ДА НАПУСТЕ УКРАЈИНУ: Блинкен не искључује почетак рата током Олимпијаде

Džozef Bajden, Foto AP

- Ovde se radi o jednoj od najvećih vojski na svetu. To je jedna potpuno drugačija situacija i stvari se veoma brzo mogu oteti kontroli - rekao je američki predsednik Bajden TV-stanici NBC i zato državljanima SAD koji se nalaze u Ukrajini preporučio da "odmah" napuste tu zemlju.

Bajden je, međutim, naglasio da ni u kom slučaju u Ukrajinu neće slati američke vojnike, "čak ni da bih spasavao američke građane":

- To bi značilo svetski rat. Kada Amerikanci i Rusi počnu da pucaju jedni na druge, naći ćemo se u jednom potpuno drugom svetu - zaključio je Bajden.

Šef generalštaba američke vojske Mark Majli, kako je saopštilo američko Ministarstvo odbrane, telefonom je razgovarao sa beloruskim kolegom kako bi se otklonila opasnost "pogrešne procene" zbog masovnih vojnih vežbi u Belorusiji. Bajdenove reči predstavljaju novu eskalaciju u trenutku kada se na svim kanalima vode intenzivni diplomatski pregovori kako bi se smanjile napetosti oko Ukrajine, uključujući razgovore u okviru "Normandijskog formata", između predstavnika Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke.

Istovremeno, nemački kancelar u Berlinu je primio lidere baltičkih članica Evropske unije i NATO, Estonije, Letonije i Litvanije i svojim kolegama obećao podršku i "jedinstveni stav EU" u pogledu ukrajinske krize, ali odbacio mogućnost isporuke oružja Ukrajini. Nemački kancelar početkom sledeće nedelje putuje u Moskvu i Kijev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna