SKANDAL U AMERIČKOJ MORNARICI: Bivši komander priznao da je odao tajne u zamenu za 250.000 dolara i prostitutke

Novosti online

28. 01. 2022. u 18:06

BIVŠI visoki oficir, komander (Commander - što bi odgovaralo činu potpukovnika u vojsci) američke mornarice Stiven Šed izjasnio se da je kriv po optužbi da je od kompanije „Glen difens marin Azija“ primio mito i usluge prostitucije u zamenu za odavanje državne tajne.

СКАНДАЛ У АМЕРИЧКОЈ МОРНАРИЦИ: Бивши командер  признао да је одао тајне у замену за 250.000 долара и проститутке

Foto Tanjug/AP

Šed se izjasnio da je kriv po dve optužbe za podmićivanje na sudu u San Dijegu.

Tužba je deo slučaja poznatog kao „Debeli Leonard“, nazvan po uticajnom maležanskom preduzetniku odbrambene industrije Leonardu Glenu Frensisu, koji navodno podmićuje visoke mornaričke zvaničnike uslugama prostitucije, koncertima Lejdi Gage i ulaznicama za gledanje „Kralja lavova“.

Leonard Glen Frensis, koji je osnovao singapursku kompaniju „Glenn Defense Marine Asia“ (GDMA), uhapšen je 2013. u Kaliforniji.

Šed je rekao da je zajedno sa osam drugih pripadnika mornarice od GDMA „primio više od 250.000 dolara u vidu obroka, zabave, putnih i hotelskih troškova, poklona, gotovine i usluga prostitutki“.

Kompanija je godinama pružala pomoćne usluge brodovima Sedme američke flote, navodi Ministarstvo pravde.

Frensis se izjasnio da je kriv za davanje mita i optužbe za zaveru 2015. godine, i od tada je ostao u zatvoru i kućnom pritvoru. Čeka se izricanje presude u njegovom slučaju.

Odavanje tajni o kretanju brodova

Stiven Šed, koga je federalna porota optužila u martu 2017. godine, zajedno sa osam drugih pripadnika mornarice, treća je osoba koja se izjasnila krivom uoči suđenja.

Između 2006. i 2008. godine, Šed je radio u odseku za politiku i planiranje flote u Južnoj Aziji. Bio je odgovoran za identifikaciju luka koje bi mornarički brodovi posećivali.

Šed je priznao da je zajedno sa drugim optuženima u tom slučaju davao rasporede pomorskih kretanja i lobirao u ime „GDMA“ kod drugih pomorskih zvaničnika.

Ministarstvo pravde je saopštilo da je optuženi znao da će to dovesti do toga da služba plati potraživanja „GDMA“.

Šampanjac i žurke

Tužioci su naveli da je na osnovu informacija koje su dali Šed i drugi, „GDMA“ uspela da dobije ugovore i da Mornarici naplati 35 miliona dolara za usluge korišćenje tegljača, obezbeđenje i uklanjanje otpada sa brodova.

U optužnici se navodi da je Šed bio jedan od učesnika „razularene višednevne zabave, sa vrteškom na kojoj su stajale prostitutke, koja je plaćena 50.000 dolara, tokom koje su popili sav šampanjac ‘Dom Perinjon’ dostupan u Šangri-La“ u Manili na Filipinima 2008. godini.

„Optuženi je priznao da je bio jedan od mnogih čija je odanost prešla sa Mornarice na Leonarda Frensisa. Odricanje od dužnosti optuženog prema Mornarici i Sjedinjenim Američkim Državama ima teške posledice“, rekao je američki tužilac Rendi Grosman, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

Direktor američke pomorske službe za kriminalističke istrage (NCIS) Omar Lopez rekao je da je Šed „zloupotrebio položaj na visokom nivou u mornarici tako što je nezakonito primao raskošne poklone od Frensisa u zamenu za odavanje poverljivog rasporeda spiska brojnih brodova, specifičnih luka i datuma za posete daleko pre poseta brodu“.

Federalni sud u Kaliforniji trebalo bi da donese presudu 21. jula.

Suđenje preostalim pomorskim zvaničnicima u tom slučaju počinje 28. februara.

Do sada se 28 od 34 pomorska službenika, izvođača radova i zaposlenih u „GDMA“, izjasnilo krivim u tom slučaju, zajedno sa još dvojicom oficira Sedme flote. 

(RTS)

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)