NATO DOLIVA ULJE NA VATRU: Razmestiće još trupa na istoku Evrope

Novosti online

24. 01. 2022. u 18:28

SEVERNOATLANTSKA alijansa počela je da jača svoje vojno prisustvo na istočnom krilu i proučava mogućnost da tamo pošalje dodatne borbene grupe NATO-a da zaštite zemalja Alijanse, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare sa ministrima spoljnih poslova Finske i Švedske.

НАТО ДОЛИВА УЉЕ НА ВАТРУ: Разместиће још трупа на истоку Европе

Foto: Tanjug/AP

-Počeli smo da jačamo istočno krilo Alijanse, proučavamo mogućnost da tamo rasporedimo dodatne borbene grupe NATO-a, rekao je on.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Stoltenberg je izrazio nadu u nastavak diplomatskog dijaloga sa Rusijom.

Stoltenberg je ponovio da se NATO „zalaže za dijalog sa Rusijom, ali da neće odstupiti od svojih osnovnih principa“, uključujući pravo da brani svoje države-članice.

-Moramo se nadati najboljem, ali se istovremeno pripremati za najgore, naveo je on, komentarišući težnju NATO-a da ojača svoje prisustvo u istočnoj Evropi.

Prema njegovim rečima, razmeštanje novih snaga Alijanse u istočnoj Evropi „ne ugrožava Rusiju“.

-NATO je odbrambeni savez. Raspoređivanje novih snaga na istoku je proporcionalno (situaciji) i ne ugrožava Rusiju. Nastavljamo da pozivamo Rusiju na dijalog u Savetu Rusija-NATO, dodao je generalni sekretar.

Foto: EPA

NATO proučava i mogućnost raspoređivanja borbenih grupa ne samo na Baltiku i u Poljskoj, već i u crnomorskom regionu, rekao je Stoltenberg.

-Takođe proučavamo i mogućnost raspoređivanja borbenih grupa na jugoistočnom krilu (u crnomorskim zemljama NATO-a – Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj), ali odluke o tome još nisu donete, istakao je on.

On je još jednom ponovio da će vrata NATO-a ostati otvorena za nove članove.

-Rusija insistira na neširenju NATO-a ni na jednu zemlju... Naša poruka će biti da će vrata NATO-a ostati otvorena, konstatovao je Stoltenberg.

Govoreći o ruskim predlozima o bezbednosnim garancijama, generalni sekretar je rekao da NATO radi na njima, kao i da se nada da će odgovor uskoro biti predat Rusiji.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RUSKI HELIKOPTERI „KAMOV-32“ STIŽU U SRBIJU: Najbolja mašina za gašenje požara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)