TRAGA ZA VEČNIM ŽIVOTOM: DŽef Bezos ulaže ogroman novac u epigenetsko reprogramiranje

Novosti online

24. 01. 2022. u 00:26

AMERIČKI biznismen i multimilijarder DŽef Bezos je uložio ogroman novac u kompaniju koja se bavi pronalaženjem načina da se produži ljudski život.

ТРАГА ЗА ВЕЧНИМ ЖИВОТОМ: Џеф Безос улаже огроман новац у епигенетско репрограмирање

Foto: AP

Kompanija „Altos labs“ je objavila kako su prikupili tri milijarde dolara i da su spremni da otpočnu svoja istraživanja.

Suosnivači su javno pokrenuli inicijativu za istraživanje starenja pod nazivom „Altos labs“, sa tri milijarde dolara početnog finansiranja od sponzora, a među njima je i osnivač „Amazona“ DŽef Bezos.

Startap kompanija „Alto labs“ službeno je osnovana ove nedelje, a na čelu je Hal Baron, bivši glavni naučni direktor u GSK-u, firmi koja se bavi inovativnim lekovima, vakcinama i zdravstvenom zaštitom široke potrošnje.

- Duboko sam počastvovan što mi je ponuđena ova prilika koja se pruža jednom u životu da vodim tako jedinstvenu kompaniju s transformativnom misijom preokretanja bolesti - rekao je Baron.

U ovoj potrazi za besmrtnošću angažovana su i dva dobitnika Nobelove nagrade: Šinjaj Jamanaka i DŽenifer Dudna, prenosi Dnevno.hr.

Otkriće Jamanaka faktora, proteina koji mogu reprogramirati potpuno zrelu ćeliju u stanje nalik embrionu— zaradilo je istraživaču sa Kjoto univerziteta Šinjaju Jamanaka udeo Nobelove nagrade 2012. Ovo otkriće, opisano 2006. godine, transformisalo je istraživanje matičnih ćelija obezbeđivanjem novog izvora ćelija koje podsećaju na embrionalne matične ćelije, koje su mogu da daju bilo koju vrstu specijalizovanih ćelija u telu osim polnih ćelija.

Ovo je najnovije ulaganje u poduhvate istraživanja metoda koje mogu da preokrenu proces starenja na osnovu epigenetskog reprogramiranja (modifikovanje hemijskih oznaka na DNK).

Ali poslednjih godina Jamanaka faktor je takođe ušao u fokus razvoja još jedne oblasti: vraćanje vremena unazad.

Takozvano delimično reprogramiranje podrazumeva da se Jamanaka faktor dovoljno dugo primenjuje na ćelije da se preokrene ćelijsko starenje i poprave tkiva. Nekoliko grupa naučnika pokazalo je da delimično reprogramiranje može dramatično da preokrene karakteristike vezane za starost u oku, mišićima i drugim tkivima.

Ove matične ćelije ne zahtevaju ljudske embrione za izvođenje, prenosi portal „Sajentifik Ameriken“.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: LEGENDA NA TRONU - Pre 68 godina pred tv-kamerama krunisana je kraljica Elizabeta Druga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ZAHAROVA ODBRUSILA EU: Vodite totalni ekonomski rat protiv Rusije, Zapad je odgovoran za krizu na svetskom prehrambenom tržištu