RADI I NA -50: Ruskom oklopnom vozilu ne može ništa ni polarna hladnoća (VIDEO)

Novosti online

20. 01. 2022. u 22:16

DIZEL gorivo, ulje u motoru, rashladna tečnost ostali su zaleđeni u oklopnom vozilu u BMP-3.

РАДИ И НА -50: Руском оклопном возилу не може ништа ни поларна хладноћа (ВИДЕО)

Foto jutjub tvzvezda.ru

Testira se da li će sistem moći da ih zagreje toliko da mogu da neometano funkcionišu.

Televizijska ekipa „Zvezde“ napravila je eksperiment koji je pokazao prohodnost borbenih pešadijskih vozila BMP-3 po snegu. Bilo je potrebno više od sat vremena kako bi potpuno zakopali mašinu u sneg, u smet visine dva metra. BMP-3 je ostao ispod snega nekoliko sati, ali je bez obzira na to motor uspešno pokrenut.

Provera svih sistema BMP se odvija u specijalnoj klimatskoj komori u kojoj je često temperatura i minus 50 stepeni Celzijusa. Testira se da li će sistem uspeti da zagreje vozilo kako bi moglo nesmetano da radi. Kako bi se odmrzlo dizel gorivo, ulje u motoru i rashladna tečnost potrebno je više od pola sata. Međutim, BMP-3 se zagrejao, napustio komoru i izašao na minus deset stepeni Celzijusa.

Povećana prohodnost mašine, pre svega u severnim teritorijama i na Arktiku se testira u fabrici „Kuranmašzavod“ koja je jedini proizvođač BMP-3 u Rusiji. Jedna od novina su eksperimentalne, proširene i lagane gusenice.

Pored obaveznih provera, jedna mašina iz BMP partije se i periodično ispituje. To podrazumeva vožnju od 8.000 kilometara po zemlji tokom jeseni, po snegu na minus 30 stepeni Celzijusa i po pesku na 40 stepeni Celzijusa. Tokom leta se vrše ispitivanja u kojima se pešadijsko oklopno vozilo BMP testira po vodi. Mašina može kvalitetno da se kreće u svim vremenskim uslovima i predstavlja amfibijsko vozilo. Topovi i mitraljezi se na vozilu mogu koristiti nekoliko dana i nije potrebno da se podmazuju ili čiste.

BMP-3 je dobio dodatne oklopne rešetke i ekrane. Ova vozila su od prošle godine postala deo Oružanih snaga Rusije sa kompletom za zaštitu od kumulativnih projektila, a što nije uticalo na njihovu brzinu i prohodnost.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA: Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode