PAPRENI HRANA I STANOVANJE: Sjedinjene Države se suočavaju sa najvećom inflacijom u poslednjih 40 godina

D. SAVIĆ

14. 01. 2022. u 07:42

INFLACIJA u Sjedinjenim Državama porasla je za sedam odsto u odnosu na 2021. godinu, što je povećanje nezabeleženo u poslednjih 40 godina, još od juna 1982. godine, saopštilo je Ministarstvo rada SAD.

ПАПРЕНИ ХРАНА И  СТАНОВАЊЕ: Сједињене Државе се суочавају са највећом инфлацијом у последњих 40 година

Foto Shutterstock

Čak i kada su cene energije i hrane uklonjene iz formule, "osnovna" stopa inflacije u SAD i dalje je najveća za poslednje tri decenije. Iznosila je 5,5 procenata u 2021. godini, što je najveći rast od 1991. godine.

Porast cena je pojeo rast plata, pa ankete pokazuju da je zabrinutost zbog inflacije počela da prevazilazi i brige zbog opet razbuktale pandemije kovida.

Prema statistici Ministarstva rada, cene iznajmljenih stanova su porasle za 4,1 procenat, cene hrane su skočile za 6,3 odsto, a polovnih automobila za čak 37,3 procenta. Američke Federalne rezerve su uznemirene inflacijom, jer Amerikanci sve više osećaju šok od porasta cena na praktično sve.

Problem postala i kupovina polovnih automobila, Foto Shutterstock

Barel teksaške nafte je dostigao 82 dolara, najviše za dva meseca. Uveravanja omanskog ministra za naftu da "OPEK plus" ne želi naftu od 100 dolara nisu uticala na smirivanje investitora koji sve više sumnjaju u sposobnost kartela da postigne ciljeve proizvodnje. Inflatorni pritisci na ekonomiju nose političke "troškove" i za američkog predsednika Džozefa Bajdena, jer njegova administracija ima "više posla sa povećanjem već previsokih cena".

Dok je Džerom Pauel, predsednik Federalnih rezervi, nekada nazivao inflaciju "prolaznom", sada nagoveštava da će američka centralna banka povećati kratkoročnu referentnu stopu tri puta u narednoj godini kako bi smanjila inflatorne pritiske. U Kongresu je Pauel pokušao da uveri zakonodavce da centralna banka može da smanji tempo rasta cena bez štete po ekonomiju.

Foto AP

Međutim, sve je veći broj ekonomista i analitičara koji kažu da se "recesijski pritisak" povećava. Brzo širenje omikron varijante kovida već je dovelo do nedostatka radnika u mnogim ključnim industrijama u SAD, a ekonomisti su sve zabrinutiji da bi epidemija u Kini mogla da izazove nove poteškoće u lancu snabdevanja, s obzirom na to da se tamošnje vlasti drže politike "nultog kovida" i spremaju se za Zimske olimpijske igre sledećeg meseca. Očekuje se da će se inflatorni pritisci nastaviti sve dok se problemi sa zdravljem radnika i lanacima snabdevanja zbog pandemije budu pogoršavali.

UKLANjANjE PODSTICAJA

Federalne rezerve su već počele da uklanjaju podsticaje koji su bili obezbeđeni za podršku američkoj ekonomiji tokom pandemije. Takođe se očekuje da će ove godine tri ili četiri puta povećati referentnu stopu zaduživanja kako bi se ublažio rast cena.

RAST U EVROPI I AZIJI

Globalna tržišta kapitala rastu dok investitori čekaju brojke o inflaciji. Preko noći je azijsko-pacifički indeks ojačao 1,6 odsto, isto koliko i japanski topik indeks. U Evropi, indeks stok 600 je dodao pola procenta, dok su rudari bili među najsrećnijima, jer su cene osnovnih metala porasle. Ali, cene zlata su pale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni