PRAVDANJE BELE KUĆE: Šta se krije iza nove krize u Americi?

Tanjug

15. 11. 2021. u 08:06

SAVETNICI predsednika SAD Džozefa Bajdena pravdali su njegovu ekonomsku politiku u svetlu rasta inflacije, navodeći da je to globalno pitanje povezano sa pandemijom kovida, odnosno, da nije rezultat programa administracije u Vašingtonu.

ПРАВДАЊЕ БЕЛЕ КУЋЕ: Шта се крије иза нове кризе у Америци?

Foto AP

U Americi je u oktobru zabeležen najveći godišnji rast potrošačkih cena za 31 godinu - 6,2 odsto - podstaknut naglim poskupljenjem goriva i drugih proizvoda.

Republikanci tvrde da je inflacija odraz Bajdenovih budžetskih planova, preneo je Glas Amerike.

- Nema sumnje da je inflacija trenutno visoka. Pogađa džepove Amerikanaca. Utiče na njihove planove. Međutim, važno je stvari posmatrati u određenom kontekstu. Kada je predsednik preuzeo položaj, bili smo suočeni sa sveobuhvatnom ekonomskom krizom - rekao je za "En-Bi-Si" direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Bele kuće Brajan Dis.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), cene rastu širom 38 zemalja članica te organizacije, dok su se cene nafte učetvorostručile proteklih 18 meseci u svetlu rasta potražnje posle otvaranja ekonomija, zatvorenih zbog pandemije.

Džo Bajden bi sutra trebalo za potpiše dvostranački zakonski predlog o ulaganju u infrastrukturu, vredan bilion dolara.

Očekuje se da će dovesti do otvaranja radnih mesta širom zemlje izdavajanjem milijardi dolara za obnovu mostova i puteva, i veći pristup internetu za milione Amerikanaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024