ZAŠTO JE PROPAO PUČ U KAZAHSTANU: Pobunjenici bili podeljeni na dve grupe sa 20.000 ljudi, ključ njihovog neuspeha TV toranj u Almatiju

M.Đorđević

12. 01. 2022. u 11:42

U nemirima u Kazahstanu učestovale su dve operativne grupe povezane komandnim mestom u inostranstvu, koje su brojale oko 20.000 naoružanih ljudi iz zemlje i inostranstva, tvrdi vojni analitičar Valentin Vasilesku.

ЗАШТО ЈЕ ПРОПАО ПУЧ У КАЗАХСТАНУ: Побуњеници били подељени на две групе са 20.000 људи, кључ њиховог неуспеха ТВ торањ у Алматију

Foto Tanjug/AP

Demonstracije su počele mirno, ali su brzo pale pod kontrolu provokatora, koji su koristili tajne komunikacije. To je bilo od suštinskog značaja za koordinaciju istovremenih nasilnih akcija protiv unapred određenih ciljeva, i podrazumevalo je komunikaciju preko visokotehnoloških servera van Kazahstana. 

To je sprečilo kazahstanske tajne službe i vojsku da presretnu njihove komunikacije, što je priznao i predsednik Tokajev, koji je izjavio da „snage reda i vojska nisu ispunile očekivanja“, kao i da je „ očigledan nedostatak specijalnih snaga, specijalizovane opreme i specijalnih sredstava“.

Mediji ključni cilj terorista

Vasilesku u svom članku za portal Volter.net navodi da su nemiri u Kazahstanu bili odlično organizovani i vođeni iz inostranstva, a da je u redovima pobunjenika bilo dosta džihadista iz Sirije i Avganistana.

Foto AP

Među provokatorima su bili specijalisti za operacije psihološkog ratovanja. Oni su planirali da im prioritet bude informisanje putem televizije, ali na sreću vlasti, teroristi koji su uspeli da zauzmu zgradu televizijskog kanala Mir nisu uspeli da ostvare kontrolu nad televizijskim tornjem Koktobe u Almatiju. Činjenica da nisu uspeli da zauzmu medije u Almatiju bila je od ogromnog značaja za neuspeh puča.

Vasilesku navodi da su postojale 2 grupe: prva grupa Alfa, koju je činilo više podgrupa, delovala je istovremeno u Almatiju (najmnogoljudnijem gradu u zemlji) i u gradovima na jugu i zapadu Kazahstana, sa ciljem da teroriše stanovništvo i spreči intervenciju snaga reda. Misija Alfa grupe rezultirala je zauzimanjem i paljenjem administrativnih zgrada, pljačkom prodavnica i banaka, podizanjem barikada u svim naseljima i pokušajem zauzimanja aerodroma Alma Ata. Među borbeno pripremljenim i najbrutalnijim teroristima bilo je preciznih strelaca, koji su ubili više pripadnika snaga bezbednosti. 

Taktički cilj grupe Alfa je bio izvođenje krvavih napada, koji bi skrenuli pažnju sa dejstava druge grupe (Bravo), koja je vršila selektivne napade na desetine skladišta naoružanja i municije policije i vojske. 

Bivši savetnik predsednika Nazarbajeva Jermudžamet Jertisbajev veruje da su teroristi imali saučesnike u zemlji i napominje da je došlo do „izdaje brojnih zvaničnika i pripadnika organa reda“. Jertisbajev je verovatno u pravu jer kazahstanske obaveštajne službe nisu uspele da pronađu dokaze o tajnim pripremama za terorističke napade uprkos činjenici da je samo u Alma Ati delovalo 20.000 napadača.

Bilo je potrebno 3-4 dana da se ponovo uspostavi red u svim regionima, oslobode administrativne zgrade i strateška infrastruktura, i stave pod vojnu zaštitu. Granice su zatvorene i postavljeno je 70 kontrolnih tačaka širom zemlje. Mnogi šefovi regionalnih uprava i agencija za sprovođenje zakona smenjeni su sa svojih dužnosti. 

FOTO: AP/Tanjug

Međutim, kazahstanski predsednik Kasim-DŽomart Tokajev izjavio je da provokatori „ nisu položili oružje". Na njegov zahtev Rusija je poslala 3.000 vojnika u Kazahstan, Belorusija 500, Tadžikistan 200, a Jermenija 70. To su uglavnom podjedinice 45. brigade, 98. divizije i 31. specijalne brigade u sastavu ruskih vazdušno-desantnih snaga. 

Kontrola ključnih tačaka

Podjedinice 98. ruske vazdušno-desantne divizije kontrolišu aerodrom u prestonici Nursultanu, štab Generalštaba oružanih snaga i zgradu televizijskog centra Kazmedia.

Nezavisna podjedinica koja pripada ruskim snagama za specijalne operacije preuzela je zaštitu predsedničke palate u Nursultanu, centralne banke i Nacionalnog saveta za bezbednost Kazahstana. Podjedinice 45. brigade specijalnog dežurstva raspoređene su na jugoistoku Kazahstana radi zaštite specijalnog aerodroma Alma Ata i zajedničkog operativnog centra PVO Ruske Federacije i Kazahstana, takođe u Alma Ati.

Ostale podjedinice 45. vazdušno-desantne brigade su raspoređene u istočnom Kazahstanu, u gradu Ust-Kamenogorsk, administrativnom centru rudarske industrijske zone na istoku zemlje. Na severu, podjedinice 31. brigade obezbeđuju bezbednost objekata Kazatomproma, kazahstanske nacionalne nuklearne kompanije. 

Paralelno, male ruske jedinice, kao što su timovi za neutralizaciju psiholoških operacija, timovi za izviđanje i psihološki rat – mogli bi da pruže podršku lokalnim jedinicama za borbu protiv terorizma. 

Dejstvo tih grupa obuhvata praćenje terena dronovima, prikupljanje podataka širokog spektra frekvencija, uključujući GSM mreže i ometanje komunikacije terorista. Ruske vazdušne platforme takođe služe kao radio-repetitori za kazahstansku vojsku koja deluje u urbanim sredinama, gde zgrade mogu otežati prijem. 

Foto AP

Ruske vazdušno-desantne trupe takođe imaju još jedan zemaljski sistem montiran na vozilo 8 × 8. To je RP-377LA Lorandit, sistem koji kombinuje moćne stanice za pretragu izvora frekvencije sa stanicama za selektivne smetnje.

Druga ruska grupa specijalizovana je za specijalno izviđanje. U ovom slučaju cilj je infiltracija među teroriste i prikupljanje informacija u cilju predviđanja budućih akcija.

Kao i ruski kontingent u Siriji, kontingent raspoređen u Kazahstanu povezan je sa mrežama centralizovanog sistema MK VTR-016 Ministarstva odbrane Ruske Federacije, koji koristi sistem Auriga-1,2V. Stotine prenosnih video mobilnih mini-stanica raspoređenih u zonama odgovornosti ruske vojske u Kazahstanu šalju tajne informacije u realnom vremenu u Moskvu preko ruskih vojnih komunikacionih satelita. Zahvaljujući Huavei serveru, najmoćnijem na svetu, ove prenose je veoma teško presresti i ometati.

Lažni Front oslobođenja Kazahstana

Nakon okupacije Iraka, američke okupacione trupe su imale mnogo posla u sukobima sa sunitskim naoružanim grupama koje su kidnapovale zapadne građane. Da bi se infiltrirali u ove grupe, američke specijalne snage su organizovale tajnu operaciju, stvarajući sopstvenu grupu "kidnapera", dok su "kidnapovani" bili obaveštajni agenti zaposleni u medijima. Kada je grupa (lažnih kidnapera) stekla određen "ugled" zahvaljujući video-snimcima koje su emitovali irački i međunarodni mediji – privukla je pažnju pravih naoružanih grupa, koje su onda počele da predlažu da preuzmu kontrolu nad „otetim“. Tako su otkrivani i neutralisani pripadnici pravih tajnih grupa. 

Foto AP

Ruske oružane snage pokazuju da su izvukle svoje pouke iz američkih inovacija u borbi protiv tajnih grupa u Iraku. Ruski stručnjaci za psihološke operacije zaključili su da je lakše pribeći "navlačenju" terorista nego traženju. Po uzoru na američki model, Rusi su stvorili lažni „Front oslobođenja Kazahstana“ koji emituje video-snimke preko društvenih mreža i podstiče terorističke ćelije koje su učestvovale u ustanku da im se pridruže. 

BONUS VIDEO: 

SAMO SE VI BAVITE KORONOM: U toku je rat, ne zna se broj mrtvih, a milionima preti smrt

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

UTEHA ZA PIKSIJA: Ćerka selektora posle utakmice objavila dirljivu sliku