KRIZA PROŠLA, MIROTVORCI ODLAZE: Kazahstan se vraća u "redovno stanje"

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

11. 01. 2022. u 19:21

RUKOVODSTVO Kazahstana ocenilo je da je glavna kriza u zemlji prošla, da se u svim regionima te prostrane zemlje situacija stabilizovala, pa je odlučeno da kroz dva dana počne povlačenje mirotvoraca iz Rusije, Belorusije, Jermenije, Kirgizije i Tadžikistana. Oni će se vratiti u svoje zemlje u roku od deset dana.

КРИЗА ПРОШЛА, МИРОТВОРЦИ ОДЛАЗЕ: Казахстан се враћа у редовно стање

Foto AP

Procena vojnog i policijskog rukovodstva Kazahstana je da oni sada sami mogu da dovedu u red situaciju u celoj zemlji i pohvataju učesnike nereda koji nisu pobegli preko granice.

Kazahstan ima preko 100.000 vojnika. Njegove elitne jedinice su učestvovale na vežbama ne samo sa članicama Organizacije država kolektivne bezbednosti već i sa Amerikancima i Turcima. Osim vojske, Kazahstan ima i 86.000 policajaca, što je znatno više po glavi stanovnika nego u evropskim zemljama.

Bez obzira na to što imaju Službu unutrašnje bezbednosti, zatim Vojnu kontraobaveštajnu službu, Spoljnoobaveštajnu službu, a sve ih objedinjuje Komitet nacionalne bezbednosti, oni su "prespavali" pripremu i dolazak ekstremističkih grupa u Almati. Sumnja se da su neki od rukovodilaca namerno opstruirali da bi se kompromitovao Tokajev. Zbog toga je sada u zatvoru Karim Masimov koji je u dva navrata bio premijer Kazahstana, kao i rukovodilac predsedničke administracije Nursultana Nazarbajeva.

U utorak je za novog premijera izabran Alihan Smailov (49), koji je do sada bio potpredsednik vlade i ministar finansija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koje navike vam mogu skratiti, a koje produžiti životni vek