MIROVNJACI ODKB-A ŠTITE JOŠ PET OBJEKATA: Razrađuje se plan za predaju objekata kazahstanskim bezbednjacima

Novosti online

11. 01. 2022. u 20:05

JEDINICE mirovnih snaga Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) su tokom proteklog dana uzele pod zaštitu još pet društveno značajnih objekata u Kazahstanu, saopštio je komandant kolektivnih mirovnih snaga ODKB-a general-pukovnik Andrej Serdjukov.

МИРОВЊАЦИ ОДКБ-А ШТИТЕ ЈОШ ПЕТ ОБЈЕКАТА: Разрађује се план за предају објеката казахстанским безбедњацима

Foto: Tanjug AP

-U protekla 24 sata mirovne snage ODKB-a uzele su pod zaštitu još pet društveno značajnih objekata, rekao je Serdjukov.

On je istakao da je brzo raspoređivanje kontingenta mirovnih snaga u Kazahstanu i obezbeđivanje strateških objekata pomoglo pripadnicima bezbednosnih snaga ove zemlje da stabilizuju situaciju.

Serdjukov je dodao da trenutno komanda kolektivnih mirovnih snaga ODKB-a zajedno sa Ministarstvom odbrane Kazahstana razvija plan za predaju objekata koje obezbeđuju mirovnjaci bezbednosnim organima zemlje.

Prema njegovim rečima, mirovne snage će nakon izvršenih zadataka, u saradnji sa Kazahstanom, organizovati povratak snaga u svoje baze.

-Nakon izvršenja zadataka mirovnih snaga ODKB-a u saradnji sa kazahstanskom stranom biće organizovan povratak mirovnih jedinica sa tehnikom u baze stalne dislokacije vojno-transportnim avionima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, istakao je komandant snaga.

On je dodao da kolektivne mirovne snage ODKB-a nastavljaju da obezbeđuju važne državne, vojne i društveno značajne objekte u Kazahstanu.

Masovni protesti u Kazahstanu počeli su u prvim danima 2022. godine – stanovnici gradova Žanaozen i Aktau na zapadu zemlje počeli su da protestuju zbog dvostrukog povećanja cena tečnog gasa. Kasnije su se protesti proširili i na druge gradove, uključujući Alma Atu, staru prestonicu i najveći grad u zemlji: tamo su počeli da pljačkaju, militanti su napali državne institucije i oduzimali oružje. Kao odgovor, vlasti su uvele vanredno stanje širom zemlje do 19. januara i pokrenule protivterorističku operaciju. Prema podacima UN, tokom protesta u Kazahstanu povređeno je oko hiljadu ljudi. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, poginulo je 17 kazahstanskih policajaca, a više od 1,3 hiljade je povređeno.

Ujutro 5. januara predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev raspustio je vladu i preuzeo funkciju predsedavajućeg Saveta bezbednosti. Tokajev je na prvoj sednici Saveta bezbednosti pod njegovim rukovodstvom opisao situaciju u Kazahstanu kao podrivanje integriteta države i rekao da je od ODKB-a zatražio pomoć „za prevazilaženje terorističke pretnje“. Savet kolektivne bezbednosti ODKB-a odlučio je da pošalje u Kazahstan kolektivne mirovne snage radi normalizacije situacije u zemlji. Tokajev je 7. januara objavio da teroristi, uključujući i oni koji su stigli iz inostranstva, nastavljaju da pružaju otpor, i obećao da će uništiti one koji ne polože oružje. Osim toga, predsednik je napomenuo da su svi zahtevi građana izraženi u mirnim oblicima – uslišeni.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - VELIKI USPEH SRBIJE: U 2021. godini otvoreno je čak 18 fabrika, a započeta je izgradnja 6 novih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku