CRNA STATISTIKA PENTAGONA: Više američkih vojnika se ubilo 2021. nego što je preminulo od COVID-19 od početka pandemije

P. Z. S. / Sputnjik internacional

09. 01. 2022. u 22:12

BILO je 580 smrtnih slučajeva čiji je uzrok samoubistvo među američkim vojnicima u 2020. – što je povećanje od 16 odsto u odnosu na 2019, kada je bilo 498 takvih slučajeva, stoji u izveštaju Ministarstva odbrane o samoubistvu, citiranom u septembru prošle godine.

ЦРНА СТАТИСТИКА ПЕНТАГОНА: Више америчких војника се убило 2021. него што је преминуло од ЦОВИД-19 од почетка пандемије

Foto Vojska SAD /AP


Prema Ministarstvu odbrane više američkih vojnika izvršilo je samoubistvo u trećem kvartalu (K3) 2021. godine od ukupnog broja onih koji su umrli od COVID-19 od početka pandemije.

Tako su objavljeni podaci Pentagona, koje citira Fok Njuz, pokazali da su od jula do septembra 2021. godine sebi oduzela život 163 pripadnika vojske, od čega 70 aktivnih pripadnika, 56 rezervnih pripadnika, a 37 pripadnika Nacionalne garde.

Dok ovo otkriva pad broja samoubistava među aktivnim pripadnicima vojske u poređenju sa K2, samoubistva su porasla među rezervistima i pripadnicima Nacionalne garde.

U međuvremenu, u septembru je ukupan broj umrlih od koronavirusa u vojsci iznosio 43, saopštio je Pentagon. Do 8. januara, broj je porastao na 86, što se delom pripisuje porastu slučajeva izazvanih širenjem Delta varijante respiratorne bolesti u periodu od septembra 2021. do januara.

Gledajući unazad na tri kvartala prošle godine, evidentirano je da je ukupno 476 pripadnika američke vojske oduzelo sebi život. Podaci Pentagona pokazuju da je 2020. godine 701 pripadnik službe izvršio samoubistvo.

Nije bilo komentara na objavljene brojke iz američkog ministarstva odbrane.

Podaci dolaze iz istraživanja objavljenog prošlog leta iz projekta „Kost of vor“ (Cena rata) – saradnje između Univerziteta Braun i Univerziteta u Bostonu – tvrdi da je 30.177 američkih aktivnih vojnih lica i veterana uključenih u ratove posle 11. septembra izvršilo samoubistvo.

Ovo je četiri puta više od 7.057 vojnika poginulih u borbi tokom ekvivalentnog vremenskog perioda.

-Ukoliko američka vlada i društvo ne učine značajne promene u načinu na koji upravljamo krizom mentalnog zdravlja među našim vojnicima i veteranima, stopa samoubistava će nastaviti da raste... To je cena rata koju ne možemo da prihvatimo, upozorava se u izveštaju.

Osim mentalne traume u borbi ili krize savesti sa kojom se neki pripadnici vojske bore, Tomas Suit, koji je autor rada za projekat Univerziteta Braun, rekao je u intervjuu za NPR da je povećana upotreba improvizovanih eksplozivnih naprava ili IED-ova, hranjen strah među pripadnicima službe.

Ostali pomenuti faktori su „smanjena podrška javnosti“ ratovima koji su u toku, slučajevi seksualnog napada u vojnim redovima i lakši pristup vatrenom oružju.

BONUS VIDEO - RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA: Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)