NASTAVNICIMA DOZLOGRDILO: Štrajk francuskih učitelja zbog nedovoljne zaštite od korone

G. ČVOROVIĆ

07. 01. 2022. u 18:43

UČITELjSKI sindikati su najavili opšti štrajk nastavničkog osoblja u Francuskoj za sledeći četvrtak. Nastavnici i učitelji se bune što moraju da rade pod ovakvim uslovima usred najjačeg talasa pandemije, kada se u ovoj zemlji dnevno zarazi i preko neverovatnih 400.000 ljudi.

НАСТАВНИЦИМА ДОЗЛОГРДИЛО: Штрајк француских учитеља због недовољне заштите од короне

Foto: Shutterstock

Kap koja je prelila čašu je delimično olakšavanje(?!) mera koje su vlasti propisale u četvrtak uveče, kada su odlučile da đacima nisu potrebna više od tri testa nedeljno.

Naime, u Francuskoj važi pravilo da, ukoliko se pojavi slučaj korone u razredu, sva deca odmah urade antigenski ili PCR test, u organizaciji svojih porodica, a zatim da drugog i četvrtog dana urade kućni test, o čijim će rezultatima svedočiti roditelji.

Ispostavilo se, međutim, da u razredima redovno ima zaraženih, pa se više nije znalo šta je nulti, šta drugi, a šta četvrti dan. Deca i roditelji su svaki čas morala da idu u apoteke i laboratorije da se testiraju, i da ponekad čekaju i satima u redovima. Laboratorije su prebukirane, jer moraju da rade i preko milion testova dnevno.

To je druga promena protokola za samo nedelju dana, pa su mnogi roditelji, ali i direktori školskih ustanova, izgubljeni u tumačenju i šumi propisa.

Nastavničko osoblje je ogorčeno. Traže da im se pod hitno obezbede jače "FFP2" maske, da se razredi zatvaraju na nedelju dana čim se pojavi prvi slučaj obolelog đaka, da se deca izoluju u slučaju zaraze u porodici, da im se redovno jednom nedeljno vrši test iz pljuvačke, kao i da se u učionicama sistematski postave aparati za digitalnu kontrolu koncentracije ugljendioksida u vazduhu. I bez toga, zbog neobezbeđene zamene, u zemlji je zatvoreno preko devet hiljada razreda.

Mnogi se, uopšte, pitaju zbog čega se u ovakvoj situaciji ne napravi pauza od desetak dana u nastavi, tim pre što su ionako mnogi roditelji obavezni da najveći broj dana rade od kuće. Vlasti, međutim, uporno istrajavaju u nameri da škole ostanu otvorene, po svaku cenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!