ZATAŠKAN INCIDENT NA MORU? Britanski ratni brod se sudario sa ruskom podmornicom

Novosti online

07. 01. 2022. u 15:31

MINISTARSTVO odbrane Velike Britanije tvrdi da se ruska „lovac-ubica” podmornica pre nekoliko godina sudarila sa ratnim brodom Kraljevske mornarice, koji je bio u patrolnoj misiji u severnom Atlantiku.

ЗАТАШКАН ИНЦИДЕНТ НА МОРУ? Британски ратни брод се сударио са руском подморницом

Foto: MoD UK

Vest o „sudaru“ dolazi usred stalnih tvrdnji zapadnih medija i zvaničnika da Rusija priprema „invaziju“ na Ukrajinu, što Moskva kategorično odbacuje.

Britanski portparol je rekao da je „krajem 2020. ruska podmornica koju je pratila fregata HMS ‘Northamberlend‘ došla u kontakt sa njenim sonarom“, dodajući da „Kraljevska mornarica redovno prati strane brodove i podmornice kako bi osigurala odbranu Velike Britanije".

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je komentar o incidentu nakon što se pojavio snimak koji navodno prikazuje taj trenutak. To je kamerom snimila TV ekipa „Kanala 5“, koja je snimala za emisiju „Ratni brod: Život na moru“.

Na video-snimku kojinavodno prikazuje trenutak udara, za koji se veruje da je prvi sudar između ruskih i britanskih brodova od Hladnog rata, čuje se kako član posade britanske fregate viče „Šta sam dođavola upravo udario?“

Foto: Depositphotos

Na snimku se takođe vidi da je komandant ratnog broda Tom Hobs rekao da je njegovo plovilo „veoma blizu podmornice“.

Jedan je izvor iz britanske mornarice rekao kako je verovatnost da podmornica udari u tegljeni sonar izuzetno mala, gotovo nepostojeća.

„Okean je ogroman, a vučeno telo sonara je toliko malo da je verovatnost interakcije vrlo mala. Ovde se radi naprosto o nesreći i slučajnom događaju. Rusi to ne bi namerno pokušali učiniti“, uverava izvor, a prenosi Sputnjik internešenal.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA: Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)