KINA - PRVO DA SE RAZORUŽAJU RUSIJA I SAD! Dan posle saopštenja o sprečavanju atomskog rata, Peking najavio modernizaciju arsenala

I. STANOJEVIĆ

04. 01. 2022. u 22:40

SAMO dan pošto je pet zemalja, stalnih članica Saveta bezbednosti, objavilo apel da se mora i može izbeći nuklearni rat, Peking, iako i sam potpisnik te objave, saopštio je da modernizuje sopstveni nuklearni arsenal.

КИНА - ПРВО ДА СЕ РАЗОРУЖАЈУ РУСИЈА И САД! Дан после саопштења о спречавању атомског рата, Пекинг најавио модернизацију арсенала

Foto AP

Istovremeno, Kina je odbacila optužbe Vašingtona da svoje rezerve nuklearnog oružja ubrzano uvećava po obimu. Peking, naime, tvrdi da je i dalje reč o "minimumu, neophodnom za obezbeđivanje nacionalne bezbednosti".

Kina ističe da je uvek zastupala "politiku nezapočinjanja sukoba", a to važi i za nuklearno naoružanje koje, kako tvrdi, ne bi upotrebila prva. Tako će biti i ubuduće, naglasio je u utorak Fou Ciong, generalni direktor Odeljenja za kontrolu naoružanja pri Ministarstvu spoljnih poslova Kine. On je odbacio američke tvrdnje da Kina širi svoj nuklearnih arsenal. Vašington je nedavno objavio da Peking planira da do 2030. godine ima čak 1.000 nuklearnih bojevih glava.

Na ogorčenje zbog činjenice da je Peking povukao potez kojim protivureči onome što je parafirao i na šta se obavezao, Fou Ciong, međutim, poručuje da bi Rusija i SAD, kao dve najveće nuklearne sile, trebalo prve da naprave korake ka razoružavanju, jer raspolažu sa 90 odsto nuklearnih bojevih glava na planeti. On je u utorak pozvao Vašington da ne procenjuje kineski nuklearni arsenal na osnovu satelitskih snimaka, jer je to "neozbiljno".

Nekoliko američkih medija objavilo je da Kina gradi silose za interkontinentalne balističke rakete na najmanje tri lokacije, a "Vašington tajms" tvrdi da je u obaveštajnim izveštajima takav zaključak izveden na osnovu satelitskih snimaka i da će u tri raketne baze biti raspoređeno oko 400 nuklearnih projektila dugog dometa.

U saopštenju o sprečavanju atomskog rata, na kome je i potpis Pekinga, ističe se da do nuklearnog rata nikada ne sme da dođe i da u njemu ne bi bilo pobednika. Saopštenje su, pored Kine, potpisale još četiri stalne članice Saveta bezbednosti, Rusija, Velika Britanija, Francuska i SAD, ističući da ostaju posvećene ispunjavanju obaveza iz Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja.

Poručuju da "nuklearno naoružanje treba da služi isključivo u odbrambene svrhe, sa ciljem odvraćanja i sprečavanja izbijanja rata". Širenje takvog naoružanja moralo bi da bude sprečeno, ističe se u objavi, koja dolazi usred rastućih geopolitičkih tenzija između Moskve i zapadnih sila zbog pozicioniranja ruskih trupa na granici sa Ukrajinom.

- Odlučni smo da vodimo konstruktivni dijalog i uvažimo tuđe bezbednosne interese i brige, ali nijedno nuklearno oružje ne sme da cilja na drugo oružje, niti na drugu državu - ističe se u izjavi Pekinga, Moskve, Pariza, Londona i Vašingtona. - Cilj nam je da diplomatskim pristupom izbegnu vojni sukobi i ojača međusobno razumevanje i poverenje.

ZA SVET BEZ NUKLEARNOG ORUŽJA

PRIORITET je nastavak pregovora na zaustavljanju trke u nuklearnom naoružanju u ranoj fazi i, istovremeno, nuklearno razoružanje, poručuju ovih pet zemalja u svom dokumentu. One se obavezuju da će nastaviti napore za sprečavanje neovlašćene i nenamenske upotrebe ove vrste naoružanja, jer je krajnji cilj svet bez nuklearnog oružja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna