POSLEDNJI POZDRAV NOBELOVCU: Južna Afrika se oprostila od Dezmonda Tutua

Tanjug

01. 01. 2022. u 20:18

U ANGLIKANSKOJ katedrali u Kejptaunu danas je održano opelo i sahrana južnoafričkom borcu protiv aparthejda, nadbiskupu Dezmondu Tutuu, koji je preminuo prošle nedelje u 90. godini.

ПОСЛЕДЊИ ПОЗДРАВ НОБЕЛОВЦУ: Јужна Африка се опростила од Дезмонда Тутуа

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Wessels, File

Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji je pomogao okončanju rasističkog režima u Južnoj Africi, insistirao da ne bude velikih troškova i želeo je „najjeftiniji raspoloživi kovčeg".

U oproštajnom govoru, predsednik Siril Ramafosa opisao je Tutua kao duhovnog oca južnoafričke nove nacije.

Ramafosa je opisao nadbiskupa kao „krstaša u borbi za slobodu, za pravdu, za jednakost i mir, ne samo u Južnoj Africi već i širom sveta", prenosi Bi-Bi-Si.

- Ako želimo da globalnu ikonu shvatimo kao nekoga visokog moralnog stasa, izuzetnih kvaliteta i u službi čovečanstvu, nema sumnje da se to odnosi na čoveka koga danas sahranjujemo- rekao je on.

Među okupljenima u Katedrali svetog Ðorđa na opelu su bili porodica, prijatelji, sveštenstvo i političari, a broj prisutnih bio je ograničen zbog korona virusa.

Sahrana je imala poseban status, obično određen za predsednike i veoma važne ličnosti.

Tutu je tražio da jedino cveće u katedrali bude „buket karanfila od njegove porodice".

Ranije je otkriveno da će Tutu biti akvamiran, što je proces u kojem se koristi voda i smatra se ekološki prihvatljivom alternativom kremaciji.

Tutu je bio jedna od pokretačkih snaga pokreta za okončanje politike rasne segregacije i diskriminacije koju je sprovodila vlada bele manjine protiv crne većine u Južnoj Africi od 1948. do 1991. godine.

Tutu je koristio svoj visoki profil da progovori protiv ugnjetavanja crnaca u svojoj zemlji, uvek govoreći da su njegovi motivi verski, a ne politički.

Nakon što je Nelson Mendela 1994. postao prvi crni predsednik Južne Afrike, Tutua je imenovao u Komisiju za istinu i pomirenje osnovanu da istražuje zločine koje su počinili i belci i crnci tokom ere aparthejda.

Tutu je 1984. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, zbog njegove uloge u borbi za ukidanje sistema aparthejda.

Zaslužan je za stvaranje izraza ''''Rainbow Nation'''', kojim je opisana etnički izmešana Južna Afrika posle aparthejda, ali je tokom poslednjih godina izrazio žaljenje što se nacija nije udružila na način na koji je on sanjao.

BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNO! NOVOGODIŠNjI INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA "NOVOSTI"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju