DOBRA VEST O OMIKRONU: Ohrabruju podaci iz Južne Afrike, lekari poručuju – prošao pik novog talasa, broj zaraženih manji 20 odsto

Novosti online

22. 12. 2021. u 21:43

SVET nema mira otkako se pojavio kovid-19, a sada zabrinutost ponovo raste zbog omikron soja.

ДОБРА ВЕСТ О ОМИКРОНУ: Охрабрују подаци из Јужне Африке, лекари поручују – прошао пик новог таласа, број заражених мањи 20 одсто

Foto: EPA

Pojavio se u Južnoj Africi, vrlo brzo raširio po mnogim državama sveta, a naučnici kažu da se brže prenosi, ali da srećom u većini slučajeva ne izaziva teže kliničke slike.

Sada dobra vest o ovom soju stiže gde je novi talas pandemije i počeo – iz Južne Afrike! Tamošnji stručnjaci kažu da je broj slučajeva korone počeo značajno da opada, manji je za čak 20 odsto u odnosu na prošlu nedelju.

- Ovo je ohrabrujuće i prilično optimistično jer pokazuje trend opadanja brojki zaraženih - kaže tamošnji epidemiolog dr Mišel Grum. Ipak, dodaje da možda ovi brojevi ne pružaju pravu sliku jer je zbog praznika smanjen broj testiranih.

U provinciji Gauteng, u epicentru epidemije u Južnoj Africi, međutim, čini se da je "pik" novog talasa prošao prošle nedelje, dodaje dr Grum. Iako je u ovoj gusto naseljenoj provinciji beleženo više od četvrtine svih slučajeva u zemlji prošle nedelje, taj broj je ipak bio skoro duplo manji u odnosu na nedelju dana ranije. Takođe, u još tri provincije Južne Afrike prijavljen je trend opadanja u broju zaraženih, dok u provincijama na obali broj zaraženih i dalje raste.

Omikron varijanta korone je dominantna u Južnoj Africi i čini čak 95 odsto svih pozitivnih testova na koronu.

Studije sprovedene u ovoj zemlji pokazale su da je omikron manje opasan od prethodnih varijanti korone. U prve četiri nedelje novog talasa epidemije, 5,7 odsto obolelih je primano u bolnice, u poređenju sa 15,6 odsto obolelih od delta soja i 16,2 odsto inficiranih beta varijantom.

BONUS VIDEO - "NOVOSTI" U CRVENOJ KOVID ZONI U BATAJNICI: Nevakcinisani su u smrtnoj opasnosti, oboleli pristižu

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!