BAJDEN PORUČIO 10 MILIONA DOZA: Za SAD u januaru 250.000 tretmana Fajzerovog antikovid leka

Tanjug

23. 12. 2021. u 00:56

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden saopštio je danas da će u januaru biti dostupno 250.000 tretmana lečenja nedavno odobrenim Fajzerovim antivirusnim lekom protiv kovida 19, od 10 miliona koliko su SAD unapred kupile.

БАЈДЕН ПОРУЧИО 10 МИЛИОНА ДОЗА: За САД у јануару 250.000 третмана Фајзеровог антиковид лека

Foto: Tanjug/AP Photo

Bajden je u saopštenju naveo da će njegova administracija raditi sa saveznim državama kako bi obezbedila da se tretmani ravnomerno distribuiraju i da oni budu dostupni najteže pogođenim zajednicama, prenosi Rojters.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) danas je odobrila Fajzerovu antivirusnu pilulu Pakslovid, koja se upotrebljava za lečenje korona virusa.

Pilula je namenjena rizičnim grupama starijim od 12 godina, a ovo je prva ovakva antivirusna pilula odobrena za uzimanje kod kuće, pre nego što zaražene osobe dođu na nivo potreban za hospitalizaciju, preneo je Si-En-En.

Kompanija Fajzer je potvrdila da je spremna odmah da započne isporuke u SAD kako bi pomogla da Pakslovid što pre dođe do pacijenata.

Prošle nedelje Fajzer je objavio ažurirane rezultate koji su pokazali da lečenje ovim lekom smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 89 odsto,a petodnevna terapija Pakslovidom uključuje tri tablete koje se daju dva puta dnevno.

BONUS VIDEO - "NOVOSTI" U CRVENOJ KOVID ZONI U BATAJNICI: Nevakcinisani su u smrtnoj opasnosti, oboleli pristižu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024