REKORDNE CENE GASA U EVROPI: Zemlje zakasnile sa nabavkom i skladištenjem

Tanjug

22. 12. 2021. u 16:30

EVROPA je zakasnila sa nabavkom i skladištenjem gasa za ovu zimu, a rezultat tog kašnjenja su rekordne cene gasa na tržištu, smatra glavna urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković.

РЕКОРДНЕ ЦЕНЕ ГАСА У ЕВРОПИ: Земље закасниле са набавком и складиштењем

Foto: Arhiva

Ona je za medije rekla i da je cena viša od 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, kolika je bila u utorak uveče, što je i rekordni nivo, nastala zbog mešanja politike i ekonomije, a tu će cenu, dodaje, platiti privreda i građani.

Prema njenim rečima, jedan od glavnih razloga visoke cene gasa je što je letos proizvodnja energije iz obnovljivih izvora bila mala, a sa buđenjem privrede, porasla je i potražnja za gasom.

Putniković je istakla da su SAD sklopile ugovor sa azijskim zemljama, poput Kine, Indije, Japana i Južne Koreje, gde se gas skuplje prodaje, pa je Evropa, praktično, ostala bez potencijalne mogućnosti da nabavi gas od nekog drugog, osim od Rusije.

- Stalno se priča da je ''Gasporm'' kriv i da je Moskva obustavila snabdevanje gasom, a ta ruska kompanija isporučuje sve ugovorene kolicine gasa - ističe Putniković i dodaje da je sada na Evropi da kaže da li hoće ruski gas ili neće.

Ona je podsetila da se Nemačka opredelila za ruski gas dok je vladu u Berlinu vodila Angela Merkel, kada su izgrađeni "Severni tok" 1 i 2, dok nova nemačka vlada, pod uticajem Zelenih, ali i Vašingtona, odugovlači sa davanjem sertifikata za početak transporta tog energenta.

- Ovo što se dešava sa tokom Jamal - Evropa zapravo je situacija da Varšava neće direktno od Moskve da kupi gas, već ga uzima od preprodavaca, od Nemačke - kaže Putniković i dodaje da se gas, koji dolazi preko Belorusije zadržava u Poljskoj, ali Nemci uzimaju profit jer ga preprodaju Poljacima.

BONUS VIDEO:

VATROGASCI NA TERENU: Požar u Kliničkom centru


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)