VEST KOJA OHRABRUJE: Iako lako prenosiv, omikron manje efikasan u napadu na pluća

Srna

19. 12. 2021. u 23:59

SOJ omikron virusa korona manje je efikasan u napadu na pluća od ranijih varijanti kovida, rezultati su britanskog istraživanja.

ВЕСТ КОЈА ОХРАБРУЈЕ: Иако лако преносив, омикрон мање ефикасан у нападу на плућа

Foto Shutterstock

Studija Instituta za terapijsku imunologiju i infektivne bolesti na Kembridžu zaključila je da mutacije spajk proteina, koje mu omogućavaju da izbegne antitiela, takođe mogu da smanje način na koji se replicira u plućima i izazove tešku bolest.

- Ova zapažanja naglašavaju da je omikron dobio svojstva izbegavanja imunog sistema dok je ugrozio svojstva povezana sa replikacijom i patogenošću - navodi se u sažetku studije.

Vođa studije Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Kembridžu, rekao je da su pred naučnicima i dalje izazovi uprkos naizgled pozitivnim nalazima.

- Ukratko, ovaj rad sugeriše da izgleda da je omikron postao otporniji na imunitet, ali da svojstva povezana sa progresijom bolesti mogu biti u izvesnoj meri oslabljena. Značajan rast i širenje omikrona ipak predstavlja veliki izazov za javno zdravlje - rekao je Gupta.

Medicinska savetodavna grupa u zemlji (SAGE) saopštila je da je "gotovo sigurno da sada u Engleskoj postoje stotine hiljada novih infekcija sojem omikron dnevno", što je podstaklo izveštaje da bi stroža ograničenja pandemije mogla biti uvedena posle Božića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)