OMIKRON U ITALIJU STIGAO RANIJE NEGO ŠTO SE MISLI? Slučaj starice iz Padove, zaražene novim sojem, zabrinuo nadležne!

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

09. 12. 2021. u 22:45

OD severa pa do juga i ostrva, u šest regiona Italije kruži novi soj visusa omikron.

ОМИКРОН У ИТАЛИЈУ СТИГАО РАНИЈЕ НЕГО ШТО СЕ МИСЛИ? Случај старице из Падове, заражене новим сојем, забринуо надлежне!

Foto:EPA

Do sada je izolovano 17 slučajeva i Ministarstvo zdravlja najavljuje, a pitanje je samo vremena kada će to uskoro postati ono što je sada delta soj – dominantna vrsta virusa u Italiji.

Na Sardiniji, Siciliji, u Laciju, Venetu, Pijemonte i autonomnoj provinciji Bolcano registrovano je 17 slučajeva po sanitarnim vlastima. Ono što zabrinjava je slučaj žene od 77 godina iz Padove, koja niti je putovala u Južnu Afriku, niti je imala bilo kakvog kontakta sa osobama koje su povratnici iz te zone, niti osobama koje su putovale negde u inostranstvo.

Njen slučaj alarmirao je sanitarne vlasti, jer to znači da je omikron već prisutan u italijanskoj zajednici i da cirkuliše, ali ranije nije ustanovljen. Zato se apeluje na lokalne sanitarne strukture da počnu odmah sa ulaženjem u trag mogućnom prisustvu omikrona testiranjem građana po sistemu slučajnih uzoraka kako bi se otkrilo koliko je omikron već prisutan u Italiji i kako su se te osobe zarazile.

Apeli da se stanovništvo koje je vakcinisano pre pet meseci vakciniše odmah trećom dozom, stižu sa svih strana, jer studija iz Južne Afrike urađena na slučajevima vakcinisanim Fajzerom, potvrđuje da se trećom dozom postiže zaštita od “probijanja” virusa.

U Italiji je do danas vakcinisano 87,9 odsto stanovništva iznad 12 godina sa dve doze, ali antivakseri prave haos i popunjavaju mesta u bolnicama jer oni predstavljaju najveći procenat novozaraženih. Odeljenja itenzivne nege po bolnicama nisu još ugrožena dramatilčno, ali postoji opravdan strah od takvog rizika za božićni i postbožićni period, nakon okupljanja i slavlja.

U Italiji po poslednjim prodacima zaraženih na dnevnom nivou je gotovo 18.000. To je najveći broj od 8. aprila ove godine, kada je iznosio nešto više od 17.000 hiljada i 487 preminulih. Sada je smrtnost smanjena na 86, a na 564.698 urađenih testova stepen zaraženosti je 3,2 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

REĆI ĆU VAM U POVERENJU! Reakcija ruskih čelnika nakon što je u Beogradu himna Rusije prestala da se intonira tokom dodele medalja (VIDEO)