NEMAČKI MINISTAR PRETI RUSIJI: "Severni tok 2" je naša velika geopolitička greška

Novosti online

18. 12. 2021. u 16:40

ODLUKA da se izgradi gasovod „Severni tok 2“ je bila geopolitička greška Nemačke, izjavio je ministar ekonomije i zaštite klime u novoj nemačkoj vladi Robert Habek.

НЕМАЧКИ МИНИСТАР ПРЕТИ РУСИЈИ: Северни ток 2 је наша велика геополитичка грешка

Foto: EPA

- Severni tok 2 je bio greška sa geopolitičke tačke gledišta. Sve evropske države, osim Nemačke i Austrije su uvek bile protiv njega - izjavio je Robert Habek u intervjuu Frankfurter Algemajne cajtungu.

- Sada je gasovod izgrađen. Nejasno je, da li on može da počne sa radom. To pitanje treba rešiti u skladu sa evropskim i nacionalnim zakonima - rekao je ministar koji dolazi iz stranke Zelenih.

Robert Habek je podsetio da gasovod treba da radi u skladu sa pravilima razdela kompanije. Odnosno, firma koja eksploatiše resurse nema pravo da ih transportuje. Ta dva procesa treba da rade dve kompanije.

- Taj uslov nije ispunjen - dodao je on.

- Za vreme prošle vlade vršen je veliki pritisak da se da odobrenje "Severnom toku 2", ali bez obzira na to, on nije pušten u eksploataciju - rekao je ministar.

Robert Habek je zapretio Rusiji oštrim merama u slučaju rata sa Ukrajinom. Ministar je naveo da, u slučaju takvog razvoja situacije, „Severni tok 2“ može da i ne proradi.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (23)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024