GASNA KRIZA OBOGATILA "GASPROM": I pored blokade "Severnog Toka 2" ruski energetski gigant zbog visoke cene napunio kasu

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

17. 12. 2021. u 08:00

RUSKI državni gigant "Gasprom" je ove godine neplanirano zaradio više na prodaji gasa nego što je ukupno investirao u gradnju "Severnog toka 2" pa su zato neki analitičari požurili da kažu kako je taj gasovod otplaćen i pre nego što je proradio.

ГАСНА КРИЗА ОБОГАТИЛА ГАСПРОМ: И поред блокаде Северног Тока 2 руски енергетски гигант због високе цене напунио касу

Foto AP

"Gasprom" je u taj projekt uložio oko pet milijardi dolara, a zapadnoevropski partneri 4,5 milijarde. Zahvaljujući rapidnom poskupljenju gasa "Gasprom" je u prvih deset meseci 2021. već zaradio na izvozu čak 40 milijardi dolara. Uz to, količina izvezenog gasa u odnosu na lane porasla je samo 5,7 odsto.

Inače, gasovod "Severni tok 2" će knjigovostveno poslovati sa gubitkom jer neće raditi, mada je gotov, a krediti moraju da se otplaćuju.

Jasno je da bi puštanje u rad "Severnog toka 2" uticalo da se poveća ponuda, pa bi i cene "plavog goriva" počele da padaju, ali trenutna situacija, pre svega sa novom nemačkom vladom, ukazuje na drugačiji scenario. Naime, prva izjava ministarke spoljnih poslova Nemačke Analene Berbok o gasovodu doprinela je da cene na berzi još više porastu.

Ona je pojasnila da "Severni tok 2" može da zauvek ostane prazan ako dođe do agresije ruske armije na Ukrajinu, ali je i bez toga pitanje kada će gasovod dobiti neophodni sertifikat koji potvrđuje da on odgovara normama EU. Operator tog gasovoda mora biti registrovana kompanija u Nemačkoj sa svojim računom, dakle to ne može da bude "Gasprom".

Posledica toga je da je cena gasa tokom jučerašnjeg dana skočila na 1.500 dolara za

hiljadu kubika!

Nivo zaliha gasa u skladištima je 62,8 odsto, što je za 17 odsto niže od proseka u poslednjih pet godina.

Vlasnici "Severnog toka 2" se nadaju da će narednih meseci dobiti sve potrebne dozvole.

Trenutna situacija odgovara samo Amerikancima koji, kada je cena prirodnog gasa u Evropi niska, ne mogu da prodaju svoj tečni gas koji dovoze brodovima jer je njegova cena znatno viša. Amerikanci su postali konkurentni tek kad su cene gasa na berzama jako porasle.

* * * * * * * *

BERLIN: "NA LEDU" DO SREDINE 2022.

NEMAČKI energetski regulator "Federalna mrežna agencija" ne očekuje da će odluka o gasovodu "Severni tok 2" biti doneta u prvoj polovini sledeće godine, izjavio je juče Johan Homan, predsednik tog regulatornog tela. Čeka se, veli Homan, neophodna dokumentacija od konzorcijuma "Nord strim 2 AG".

Foto AP

Izdavanje dozvole je suspendovano pošto operater "Nord strim 2 AG" sa sedištem u Švajcarskoj mora da registruje podružnicu u Nemačkoj. Do tada je proces sertifikacije zamrznut, iako je izgradnja gasovoda završena 10. septembra ove godine.  I. S.

* * * * * * * *

TRI GASOVODA

U gradnju "Severnog toka 2" uloženo je oko 9,5 milijardi dolara. Pre toga, gasovod "Snaga Sibira" je koštao 21 milijardu dolara, dok je u "Turski tok" investirano sedam milijardi dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)