PUTIN IZDAO HITNO UPOZORENJE: Kijev računa na nasilne metode u Donbasu

Novosti online

14. 12. 2021. u 15:47

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa finskim liderom Saulijem Ninisteom i tom prilikom je istakao da Kijev očigledno računa na nasilne metode u Donbasu, kršeći Minske sporazume, saopštila je pres-služba Kremlja.

ПУТИН ИЗДАО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: Кијев рачуна на насилне методе у Донбасу

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

- Predsednik Putin je istakao da se ukrajinske vlasti, kršeći Minske sporazume, sve otvorenije oslanjaju na nasilne metode, uključujući upotrebu teškog naoružanja i udarnih bespilotnih letelica u Donbasu - precizirano je u saopštenju.

Ističe se da je Putin dao principijelnu ocenu situacije oko Ukrajine sa akcentom na značaj potpune i bezuslovne realizacije minskog Kompleksa mera od strane Kijeva.

Ruski lider je tokom razgovora ponovo naglasio da je „neophodno hitno pokrenuti pregovore sa SAD i NATO-om radi izrade međunarodno-pravnih bezbednosnih garancija za Rusiju, koje isključuju dalje napredovanje Alijanse na istok i raspoređivanje sistema naoružanja na teritoriji Ukrajine i drugih susednih država“.

Kremlj saopštava da je Putin podržao inicijativu Ninistea da se 2025. godine organizuje samit povodom obeležavanja 50. godišnjice Konferencije za evropsku bezbednost i saradnju u Helsinkiju.

Putin je informisao finskog kolegu o rezultatima samita sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom koji je održan 7. decembra.

Kako je saopštio kabinet finskog lidera, osim bilateralnih odnosa između Finske i Rusije, predsednici su detaljno razgovarali o situaciji na granici Ukrajine.

- Predsednik Niniste izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog napete situacije i naglasio da je neophodno pronaći diplomatsko rešenje - ističe se u saopštenju.

Niniste je tokom razgovora rekao da Finska vodi stabilnu spoljnu i bezbednosnu politiku, o čemu svedoče izveštaji.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da dešavanja u Donbasu podsećaju upravo na genocid.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest