NAJUBITAČNIJE RUSKO ORUŽJE: Sistem koji je oduševio i Amerikance, stigao novi "Solncepek" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

06. 12. 2021. u 14:27

RUSKA vojska je dobila seriju modernizovanih teških višecevnih raketnih bacača sistema TOS-1A "Solncepek", piše TV Zvezda.

НАЈУБИТАЧНИЈЕ РУСКО ОРУЖЈЕ: Систем који је одушевио и Американце, стигао нови Солнцепек (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

- Mašine su napravljene u skladu sa brojnim promenama dizajna. Opremljene su savremenom lansirnom opremom, što je omogućilo da se poboljša udobnost članova posade i smanji vreme potrebno za izvršenje borbenih misija - saopštila je korporacija Rostek.

"Solncepek" je razvijen 2001. godine, sa ciljem da pruži podršku pešadiji i oklopnim jedinicama.

Sistem je montiran na šasiji tenka T-72. Za razliku od "prethodnika", sistema TOS-1 "Buratino", broj raketa je smanjen sa 30 na 24.

"Solncepek" može pogađati ciljeve na udaljenosti od 3,6 do 6 kilometara, i raketama može pokriti oblast od hiljadu do dve hiljade kvadratnih metara.

Ovaj sistem se dokazao u mnogim borbama, posebno u Siriji protiv džihadista. Zapadni mediji često pišu o "Solncepeku" kao najubitačnijem ruskom oružju.

Tako je američki "Nešenel Interest" ove godine pisao da bi ovaj ruski sistem "trebalo da bude u horor filmovima". 

​Kako se navodi, tajna uspeha višecevnog raketnog lansera je u termobaričnoj municiji. Projektil iznad cilja raspršuje eksplozivne aerosoli koje prodiru u sve otvore i zatim se detoniraju. Talas eksplozije koji se tako stvara dvostruko je snažniji nego prilikom upotrebe obične municije.

Osim toga, prilikom detonacije stvara se vatreni oblak, a temperatura u epicentru eksplozije dostiže 800 stepeni Celzijusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)