EU HTELA DA "IZBRIŠE" BOŽIĆ: Na zahtev Vatikana i konzervativaca ostao pravi naziv, umesto "praznika"

D. D. S.

01. 12. 2021. u 15:02

EVROPSKA komisija povukla je danas predloge da se izraz "božićni period" zameni "prazničnim period". Interni dokument je povučen posle bunta konzervativaca i Vatikana koji su ga nazvali pokušajem da se "ponište" hrišćanski koreni Evrope.

ЕУ ХТЕЛА ДА ИЗБРИШЕ БОЖИЋ: На захтев Ватикана и конзервативаца остао прави назив, уместо празника

Foto: Piksabej

Evropska komesarka za jednakost Helena Dali rekla je da je namera dokumenta bila da se istakne raznolikost Evrope i pokaže "inkluzivna priroda Evropske komisije".

Interne smernice koje su poslate osoblju o korišćenju raznih izraza u komunikaciji, a koje su procurile u javnosti, sugerisale su i da se ne pretpostavi da su svi hrišćani, pa i izbegavanje korišćenja pojmova koje se jasno vežu uz određenu religiju, pol ili bračni status.

Evropska komisija je priznala da su takve smernice poslate, ali da je to bio tek "interni dokument pripremljen na tehničkom nivou s ciljem povećanja spoznaje o inkluzivnosti u komunikaciji".

Kristijan Vigand, portparol Evropske komisije, rekao je kako Komisija ne zabranjuje ili obeshrabruje korišćenje izraza "Božić" već je cilj bio samo dizanje svesti da su svi ravnopravni.

Međutim, rekao je da je Komisija uvidela da je taj dokument bio "loše promišljen", da nije u skladu sa standardima za koje se zalaže Evropska unija, pa je zbog toga i povučen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju