ZEMUR IZAZIVA MAKRONA: Francuski krajnji desničar neobično objavio svoju predsedničku kandidaturu

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

30. 11. 2021. u 23:12

NISTE se preselili, a imate utisak da više ne živite u svojoj kući. Niste napustili zemlju, ali kao da vas je ona napustila. Osećate se strancem u svojoj državi. Unutrašnji ste egzilant.

ЗЕМУР ИЗАЗИВА МАКРОНА: Француски крајњи десничар необично објавио своју председничку кандидатуру

Erik Zemur / Foto AP

To je deo poruke iz spota, do sada neviđenog pristupa na političkoj sceni u Francuskoj, kojim je u utorak, preko društvenih mreža, obnarodovao kandidaturu krajnji desničar Erik Zemur.

- Nije vreme za reforme, već da se spasava Francuska. Da se naša deca i unuci ne suočavaju s varvarstvom, da kćerke ne budu zabrađene, da sinovi ne budu potčinjeni, da nasledncima ostavimo Francusku kakvu smo je dobili od predaka - poručio je uz zaključak da "Francuska više nije Francuska".

Govor prate snimci haosa na ulicama, s napadima na policiju, ali i s redovima ispred narodnih kuhinja, fudbalerima koji kleče, bojama LGBT populacije u školskim dvorištima... Rekao je da se Francuska više ne prepoznaje.

- Treba da prestanemo da prepuštamo našu decu egalističkim eksperimentima, rodnim teorijama i islamo-levičarima - rekao je, istakavši da decenijama naciju lažima jednako vode i levica i desnica, uz podršku novinara, političara, profesora, sociologa, sindikalista, sveštenika.

Poručio je i da migracija nije jedini uzrok, "iako ih sve pogoršava", da treba da se vrate sjaj Francuske i razmeštena preduzeća, da se zaštiti tehnološki trezor, sačuvaju arhitekturalno, kulturno i prirodno nasleđe, način života, jezik.

Podsetio je "na Francusku iz detinjstva", na veliku naciju slavne prošlosti i tražio da se povrati suverenitet od evropskih tehonokrata koji su joj oduzeli pravo da odlučuje o svojoj sudbini "u ime Evrope koja nikad neće biti nacija", da treba da ga preuzmu od "manjine koja ne prestaje da tiraniše većinu".

- Reći će vam da ste rasisti, da vas vode žalosne strasti, a radi se o najlepšoj mogućoj strasti, za Francuskom - poručio je Zemur i rekao da neće spustiti glavu.

Odabrao je u isto vreme jednostavan i alarmistički koncept. Desetominutnu poruku je, uz zvuke Betovenove simfonije, čitao u fonu slabo osvetljene biblioteke, što je objašnjeno njegovim stilom pisca i novinara. Protivnike je sve podsećalo na poziv generala De Gola na ustanak 18. juna 1940. godine. Ocenjuju da je njegov ulazak na scenu bio ofanzivan i lucidan, u pokušaju "spajanja De Gola i Petena". U svakom slučaju, priznaju mu da je različit od ostalih.

RASTUĆA SNAGA DESNIČARA

PREMA poslednjim sondažama, Zemur ima oko 15 odsto podrške, i nalazi se odmah iza Marin le Pen, dok je na prvom mestu Emanuel Makron s oko 25 odsto. Krajnji desničari su, međutim, u ukupnom zbiru ispred njega, što je značajno za drugi krug.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna