RUSI NAPRAVILI LEK PROTIV KOVIDA: Moskva tvrdi da ima najefikasnije oružje imunog sistema protiv S-belančevine virusa korona

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

21. 11. 2021. u 22:52

RUSKI naučnici tvrde da su napravili lek protiv kovida 19 na osnovi monokloniranih antitela i da će to biti najefikasnije oružje imunog sistema protiv S-belančevine virusa korona.

РУСИ НАПРАВИЛИ ЛЕК ПРОТИВ КОВИДА: Москва тврди да има најефикасније оружје имуног система против С-беланчевине вируса корона

Foto AP

Lek je nastao u Institutu molekularne biologije i imunologije u Moskvi. Vodeći naučnik tog instituta Dmitrij Kupraš kaže da je preparat kreiran u saradnji sa još dva ruska instituta, a zaraženi koronom dobijaće ga u vidu injekcija.

Deo istražvanja je vodio Aleksandar Taranjin, rukovodilac laboratorije imunogenetike Instituta molekularne ćeliske biologije Sibirskog odeljenja Ruske akademije nauka. Osim njih, treći ključni čovek je lekar Vladimir Baklaušev iz Federalnog naučnog kliničkog centra u kom su se lečili oboleli sa visokim brojem antitela. Institut molekularne ćelijske biologije ima savremenu tehnologiju, pomoću koje je Taranjin izdvojio gene koji kloniraju antitela.

Ruski farmaceutski bizinis nije hteo da uloži novac u taj skupi projekat, uz obrazloženje da će se kroz dve godine pandemija korone završiti, pa bi pretrpeli finansijski fijasko. Uporni ruski istraživači uspeli su da dobiju novac iz državnog programa za genetska istražvanja. Preparat će koštati nekoliko stotina evra, a spasavaće i bolesnike koji imaju šećernu bolest ili visok krvni pritisak. Kupraš tvrdi da će jedna injekcija biti dovoljna da organizam počne da se bori.

Kad će se lek pojaviti i početi masovno da primenjuje zasad se ne zna, ali će se znati čim počnu klinička ispitivanja. Sličan lek napravljen je u SAD pod imenom "regeneron". Tim koktelom uspešno je lečen bivši predsednik Donald Tramp. Kupraš ističe da je novi ruski lek efikasan protiv svih do sada poznatih sojeva korone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!