VRAĆA SE NOĆNA MORA? Raste broj pozitivnih na koronu, ugostiteljski i turistički radnici u Italiji u sve većoj panici

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

17. 11. 2021. u 19:38

ZDRAVSTVENE vlasti u Italiji razmatraju na koji način dalje da se suoče sa širenjem korona virusa i kako da utiču na primenu zelenih kovid pasoša jer je za dve sedmice broj zaraženih sa 2.834 skočio na 7.698, a sa 41 preminulog na 74.

ВРАЋА СЕ НОЋНА МОРА? Расте број позитивних на корону, угоститељски и туристички радници у Италији у све већој паници

Foto: EPA

Povećan je i broj hospitalizovanih u bolnicama i sada ima ukupno 3.970 pacijenata (160 više nego prethodnog dana). Uvećan je broj obolelih koji završe na intenzivnoj nezi, a čak 94 odsto njih su nevakcinisani.

Italija će se vratiti ponovo na označavanje oblasti bojama, u zavisnosti od stepena pozitivnih na 100.000 stanovnika. Prvi su na udaru da pređu u žutu boju regioni na severu Friuli-Venecija Đulija i Bolcano. Razmatra se i primena austrijskog modela, uvođenje karantina za nevakcinisane, a odluka će uslediti krajem sedmice. Jer, vakcinisani koji su ogromna većina moraju imati više prava nego nevakcinisani i ona ne bi trebalo da snose posledice neodgovorne manjine antivaksera.

Italija je vakcinisala procentualno najviše građana u Evropi, nešto više od 84 posto, a treću dozu primilo je nešto više od tri miliona stanovnika. Obavezna imunizacija je bila za sve zdravstvene radnike i zaposlene u staračkim domovima, a od juče je omogiućena buster doza i za građane između 40 i 60 godina. Nažalost, i pored toga širenje virus korona se ne zaustavlja. Smatra se da će, posle Božića i porodičnih okupljanja, dosegnuti maksimum u januaru.

Samo što su oživele turističke destinacije, gradovi umetnosti, na staze za skijanje vratili se skijaši, počelo otvaranje dugo zatvorenih hotela, sada je oopet sve nejasno i neizvesno šta će uslediti. Već se procenjuje da će za Božić jedan od tri hotela biti zatvoren, a u Rimu čak polovina sada otvorenih hotela neće imati dovoljno gostiju za Božić i ostaće ih 50 odsto zatvorenih.

Iz Udruženja hotelijera se jadaju da ima tek po koja rezervacija, da je kod potencijalnih turista nestao entuzijazam za putovanja jer vlada neizvesnost. Posluju sa 70 posto gubitka u odnosu na isti period pre korone.

Na planinama i skijaškim terenima svi su hoteli rezervisani, ali postoji klauzula „kovid“ koju će turisti iskoristiti, ako prevagne strah od putovanja, kako bi poništili rezervaciju a da ne izgube novac.

BONUS VIDEO - KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili