OGRANIČAVAJU SE SKUPOVI ANTIVAKSERA: Italija odlučila da stane na kraj protestima koji ugrožavaju život i rad uoči Božića

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

08. 11. 2021. u 18:32

TAMO gde počinje „sloboda“ onih koji protestvuju protiv uvođenja sanitarne zelene karte završava se sloboda vlasnika radnji, restorana, raznih uslužnih delatnosti.

ОГРАНИЧАВАЈУ СЕ СКУПОВИ АНТИВАКСЕРА: Италија одлучила да стане на крај протестима који угрожавају живот и рад уочи Божића

Foto: EPA

To posebno važi za dane vikenda, kada se manifestacije održavaju u najznačajnijim trgovinskim zonama u italijanskim gradovima, gde građani žele da kupuju za Božić. Katolički Božić je najznačajniji praznik za Italijane i zato je Vlada donela odluku, koja odmah stupa na snagu, da se zaštite trgovci i vlasnici radnji koje trpe u haosu protesta. Trgovina i turizam u Italiji zatvorenoj zbog pandemije pretrpeli su ogromnu štetu i vreme je da se makar delimično nadoknadi prodajom i uslugama za Božić.

Neće se više ulicama trgovinskih zona održavati protesti antivaksera i trgovci i restorani ostajati bez klijenata jer su prinuđeni da spuste roletne plašeći se uništavanja imovine. Jer već se dešavalo da bučna masa koja traži „svoju slobodu“ ugrožava većinu vakcinisanih koji imaju sanitarni pasoš (sa 83,57 posto građana Italija je prva u Evropi po broju vakcinisanih sa duplom dozom).

Interesi građana koji su izgubili veoma mnogo u ekonomiji su upravo sada najbitniji, jer u novebru i decembru se troši za Božić. Snage javnog reda neće više dozvoliti ono što se videlo proteklog vikenda, kada su vlasnici bili primorani da zatvore umesto da usluže građene koji su želeli da kupe nešto u radnjama ili da sednu u restoran.

Foto AP

Ulazi se u trag organizatorima takvih manifestacija, biće dozvoljeni samo odobreni skupovi, izvan trgovinskih zona i sa kontrolom učesnika koji moraju poštovati ograničene zone. Posle 17 sedmica protesta antivaksera konstatuje se da su oni ti koji doprinose porastu broja pozitivnih poslednjih dana, jer se okupljaju bez maski na licu, kao što je bilo u Trstu i Milanu, a rat protiv korone nije završen.

Paraleno sa takvom odlukom ide ogromna kampanja za vakcinisanje trećom dozom starijih od 50 godina, zbog veće imunizacije, upravo idući u susret Božiću i sigurno većem broju kontakata i druženjima, u odnosu na prošli godinu. Da se ne bi ostvarila neka predviđanja, ako se ne budu poštovala propisana pravila vezana za proteste, za Božić bi moglo da se stigne do 15.000 zaraženih dnevno a uz nedovoljno vakcinisanje trećom dozom. Sadašnja pandemijska slika je zadovoljavajuća, 6.764 na dnevnom nivou sa 1,4 posto pozitivnih, ali ostaje konstanto upozorenje da se nose maske (obavezne u zatvorenom prostoru), „ali i na otvorenom kada nije mogućna dovoljna distanca među osobama“.

BONUS VIDEO - UOČI KINESKE NOVE GODINE: Korona ubila lavove i zmajeve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna