AMERIČKI DRONOVI PADAJU KAO OD ŠALE: Huti obaraju bespilotne letelice koje ima i vojska SAD

Novosti online

16. 11. 2021. u 17:30

HUTI su 13. novembra oborili još jedan dron Boing Insitu SkenIgl američke proizvodnje iznad centralne jemenske provincije Marib.

АМЕРИЧКИ ДРОНОВИ ПАДАЈУ КАО ОД ШАЛЕ: Хути обарају беспилотне летелице које има и војска САД

Foto: Printscreen

U saopštenju brigadnog generala Džadža Sarija, portparol jemenske grupe, rekao je da je dron oboren "odgovarajućim oružjem" iznad okruga Al-Džuba.

Ovo je bila druga bespilotna letelica SkenIgl koju je oborila protivvazdušna odbrana Huta iznad Mariba za manje od nedelju dana, a šesta ove godine.

Dron je najverovatnije bio varijante SkenIgl 2 koja je ušla u službu američke vojske 2014. godine. Ova kopija ima maksimalnu brzinu od 148 km i može da ostane u vazduhu više od 16 sati. SkenIgl 2 se uglavnom koristi za izviđačke misije. Opremljen je senzorom koji podržava dan i noć, potpuno digitalnim video sistemom i naprednim navigacionim sistemom.

SAD su možda koristile bespilotne letelice SkenIgl da špijuniraju tekuću ofanzivu Huta protiv koalicije predvođene Saudijskom Arabijom. Druga mogućnost je da su ovi dronovi ranije ove godine isporučeni Saudijskoj Arabiji kao deo neobjavljenog ugovora.

Vredi napomenuti da je Bajdenova administracija tvrdila da je ranije ove godine okončala "ofanzivnu" podršku koaliciji.

(SrbijaDanas)

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!