U AUSTRIJI U "LOKDAUNU" DVA MILIONA LJUDI: U slučaju kršenja mera, nevakcinisanima preti kazna od 1.450 evra

Tanjug

15. 11. 2021. u 09:10

ZAKLJUČAVANJE nevakcinisanih u Austriji pogađa oko dva miliona stanovnika.

У АУСТРИЈИ У ЛОКДАУНУ ДВА МИЛИОНА ЉУДИ: У случају кршења мера, невакцинисанима прети казна од 1.450 евра

Foto: Profimedia

Osobe starije od 12 godina koje nisu vakcinisane, a nisu ni, u proteklih 180 dana, preležale kovid 19 suočene su sa ograničenjem slobode kretanja.

Broj pogođenih građana ne može detaljno biti utvrđen na osnovu raspoloživih brojki.

Ali poznato je da je oko 5,7 miliona stanovnika Austrije potpuno imunizovano, a to znači primili su do tri doze vakcina protiv korona virusa, ili su, posle preležanog kovida 19, primili najmanje jednu dozu vakcine.

Isto tako je poznato da je broj dece ispod 12 godina oko milion.

Kada je reč o osobama koje su preležale koronu njih je dodatno oko 210.000.

Na osnovu podatka da Austrija ima 8,9 miliona stanovnika, to znači da je oko dva miliona pogođeno novom merom austrijske vlade.

Postoji još jedna olakšica, a to je za lica koja su počela sa imunizacijom, koja su primila jednu dozu, koja mogu da "kupe" slobodu na 48 sati negativnim PCR testom.

Nevakcinisanima preti 1.450 evra kazna ako krše mere

Austrijska policija od danas kontroliše na javnom prostoru poštovanje "2G" pravila, odnosno zaključavanje nevakcinisanih, a u slučaju kršenja epidemioloških mera preti kazna u visini do 3.000 evra.

"Lokdaun" za nevakcinisane biće dosledno kontrolisan, najavio je austrijski kancelar Aleksander Šalenberg.

Tako će poštovanje mera za nevakcinisane biti, na primer, kontrolisano i tokom saobraćajne kontrole, ali i u šoping centrima.

I ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer je najavio da će od ponedeljka po opštini dve dodatne policijske patrole da se bave isključivo kontrolom "lokdauna".

Takođe, biće pojačano i policijsko delovanje u borbi protiv falsifikovanja sertifikata.

Što se privatnog prostora tiče, kazao je, da on neće biti kontrolisan, i s tim u vezi apelovao je na građane da se pridržavaju mera.

Građani, istakao je Nehamer, moraju biti svesni da će biti kontrolisani i da moraju sa sobom imati "2G" dokaz i najavio je da će se sprovesti kontrole u velikom obimu.

Svako ko na javnom prostoru bude kontrolisan i uhvaćen bez važećeg "2G" dokaza, a to su sertifikat o vakcinaciji ili potvrda o izlečenju od kovid 19 ne starija od 180 dana, biće kažnjen.

Tako je za odbijanje "2G" kontrole predviđena kazna od 1.450 evra, koliko "košta" i kršenje lokdauna za nevakcinisane, ali i za kupce koji krše "2G" pravilo u jednoj radnji.

Vlasnik objekta u kojem se krši "2G" pravilo kažnjavaće se sa 3.600 evra.

Kršenje "3G" pravila na radnom mestu zaposlenog košta 500 evra, a poslodavca 3.600 evra.

"Najskuplji" prekršaj je kada se uhvati neko ko organizuje manifestacije bez poštovanja korona mera, a to se kažnjava sa iznosom do 30.000 evra.


BONUS VIDEO: Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?
 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ODBIO I DŽONIJA I BREGU: Popularni pevač nije hteo da peva u Bijelom dugmetu - i dan-danas žali zbog toga