PAPA SVE IZNENADIO: Imenovao ženu na mesto generalnog sekretara Guvernatorata Vatikana

Tanjug

04. 11. 2021. u 17:18

PAPA Franja prvi put je danas imenovao ženu na drugu po značaju mesto u upravi Vatikana, čime je ona postala najviše rangirana žena u najmanjoj državi na svetu.

ПАПА СВЕ ИЗНЕНАДИО: Именовао жену на место генералног секретара Гувернатората Ватикана

Foto Diskaveri

Imenovanje sestre Rafaele Petrini, 52-godišnje italijanske časne sestre, je poslednje imenovanje kojim je 84-godišnji papa Franja postavio ženu na jednu od vodećih pozicija, preneo je Rojters.

Petrinijina nova pozicija generalne sekretarke Guvernatorata države Vatikan može se uporediti sa funkcijom zamenika guvernera države ili zamenika gradonačelnika.

Guvernatorat nadgleda više od 2.000 zaposlenih, uključujući policiju, vatrogasce, zdravstvenu službu, muzeje, osoblje za održavanje i kancelarijsko osoblje.

Tu ulogu je tradicionalno obavljao biskup.

Imenovanje Petrinijeve, koja ima diplomu sa LUIŠ-a, prestižnog italijanskog poslovnog univerziteta, predstavlja najnoviji pokušaj pape Franje da održi obećanja o poboljšanju rodne ravnoteže data pre mnogo godina, za koja su ženske grupe rekle da su suviše spora u realizaciji.

Papa je u avgustu imenovao italijansku časnu sestru Alesandru Smerili na privremenu poziciju sekretara Vatikanske kancelarije za razvoj, koja se bavi pitanjima pravde i mira. U februaru je imenovao Natali Bekar, francusku članicu sestara misionarki Savijer, za kopodsekretarku Biskupskog sinoda, odeljenja koje priprema glavne sastanke svetskih biskupa koji se održavaju na nekoliko godina.

Takođe, u februaru, imenovao je Italijanku Katiju Sumariju, sudiju, kao prvu ženu promotera pravde u Apelacionom sudu Vatikana. Imenovao je i šest žena na više pozicije u savetu koji nadgleda finansije Vatikana kao i na mesta zamenika ministra spoljnih poslova, direktora Vatikanskih muzeja i zamenika šefa Vatikanske kancelarije za štampu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: 

PAPA OTPUTOVAO U IRAK: Istorijska poseta pod nadzorom 10.000 vojnika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)