ODLIČNA SARADNJA SRBIJE I VATIKANA: Selaković i Galager u Rimu otvorili izložbu posvećenu odnosima naše zemlje i Svete Stolice

Novosti online

19. 10. 2021. u 21:59

MINISTRI spoljnih poslova Srbije i Vatikana, Nikola Selaković i monsinjor Pol Ričard Galager otvorili su na Pontifikalnom Lateranskom univerzitetu u Rimu izložbu „Srbija i Sveta Stolica 1878–1914“, povodom 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kraljevine SHS i Svete Stolice.

ОДЛИЧНА САРАДЊА СРБИЈЕ И ВАТИКАНА: Селаковић и Галагер у Риму отворили изложбу посвећену односима наше земље и Свете Столице

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Otvaranju izložbe prisustvovali su ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Velike Britanije, Češke, Indonezije, Španije, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Kube, Holandije, Slovenije, Turske, Kameruna, Paname, Grčke i otpravnici poslova Sjedinjenih Američkih Država, Hrvatske,  Rumunije i Albanije kao i brojni diplomatski predstavnici akreditovani pri Svetoj Stolici, protejerej stavrofor Raško Radović, arhijerejski namesnik za Italiju i ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković obraćajući se prisutnima podsetio je da su: "još od Sretenjskog ustava, građani Srbije rimokatoličke veroispovesti uživali puna verska prava i slobode", kao i da je: "saradnja sa Svetom Stolicom bila od velike važnosti kako bi se otvorena pitanja među hrišćanima na ovim prostorima rešila na miran i hrišćanski način“. Selaković je naveo da i danas Srbija i Sveta Stolica razvijaju saradnju zasnovanu na razumevanju, posebno naglasivši da je za našu zemlju od velike važnosti pozicija Svete Stolice u pogledu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Ministar spoljnih poslova Vatikana monsinjor Pol Ričard Galager bio je počastvovan što je imao priliku da otvori izložbu o odnosima Vatikana i Srbije i tom prilikom je istakao da je: „upravo kraj XIX i početak XX veka bio period teških međunarodnih okolnosti, u kojima su se razvijali odnosi Srbije i Vatikana. Ova izložba kroz dokumente i fotografije pokazuje kako su se ti odnosi razvijali“. Upućujući srdačne čestitke autorima izložbe ministar Galager je ukazao na njen značaj za izučavanje istorije međunarodnih odnosa i istakao nadu da će ona inspirisati nove generacije da teže izgradnji društva koje karakteriše međusobna saradnja i stremljenje ka opštem dobru.

Ambasador Srbije pri Svetoj Stolici prof. dr Sima Avramović istakao je značaj odnosa Srbije i Svete stolice. Prof. dr Sima Avramović je zahvalio stručnjacima Državnog arhiva Srbije na uloženom trudu i entuzijazmu koji su pokazali u pripremanju izložbe i kataloga. U svom obraćanju prisutnima najavio je buduću saradnju Državnog arhiva Srbije i vatikanskog arhiva, ocenjujući to kao važan korak ka jasnijem razumevanju prošlih događaja.

Prisutnima se obratio i rektor Pontifikalnog Lateranskog univerziteta Vićenco Buonomo koji je kazao da: „izložba doprinosi sagledavanju fundamentalnih aspekata odnosa Srbije i Svete Stolice“, naglašavajući: „da nam izložba daje priliku da uvidimo da je religija element mira“.

Na izložbi su predstavljena dokumenta i fotografije sa istoimene izložbe koja je 7. oktobra otvorena u Državnom arhivu Srbije. Izabrana arhivska građa svedoči o životu katoličke zajednice u Srbiji, kontinuiranim nastojanjima najistaknutijih vladara i državnika Srbije na uspostavljanju i razvijanju saradnje sa Svetom Stolicom, naporima oko usvajanja Zakona o Konkordatu, diplomatskoj prepisci srpskih zvaničnika sa papama Lavom XIII, Pijem X i Benediktom XV.

Izložbenu postavku prati dvojezični, bogato ilustrovan katalog. Autori izložbe i kataloga su: dr Miroslav Perišić, Jelica Reljić i Aleksandar Marković. Članovi delegacije Državnog arhiva Srbije na otvaranju izložbe bili su: dr Miroslav Perišić, direktor i pomoćnici direktora Jelica Reljić i Zlatibor Marković. Svi posetioci su dobili besplatan primerak kataloga u izdanju Državnog arhiva Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)