KATOLIČKI SVEŠTENICI SINONIM ZA ZLOSTAVLJANJE: U Francuskoj više od 330.000 mališana bilo na meti predatora u mantijama

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

17. 10. 2021. u 07:00

STRAVIČNA sudbina koju preživljavaju mali vernici u Katoličkoj crkvi potresla je čitav svet.

КАТОЛИЧКИ СВЕШТЕНИЦИ СИНОНИМ ЗА ЗЛОСТАВЉАЊЕ: У Француској више од 330.000 малишана било на мети  предатора у мантијама

Foto Novosti

Neverovatni podaci o čak 330.000 žrtava pedofilije u Francuskoj i oko tri hiljade seksualnih predatora u mantijama, od 1950. godine do danas, koje je ove sedmice iznela nezavisna instražna komisija, deluju nestvarno, zabrinjavajuće, zastrašujuće. Od tektonskog poremećaja zatresli su se zidovi katedrala.

I to je, izgleda, samo vrh ledenog brega. Tačan broj se, po svoj prilici, nikada neće saznati, a mnoge žrtve će zauvek biti sačuvane pod plaštom sramote i večite tajne. Neke su, uostalom, odavno svoju turobnu tajnu odnele u grob.

Reagovali su crkveni velikodostojnici, žaljenje i tugu izrazio je i sam rimski papa.

Papa Franja, Foto AP

 

Ali, ubrzo pošto su upućene prve reči sažaljenja, usledio je hladan tuš u obliku izjave da su kanonski zakoni iznad svetovnih! To praktično znači da sveta tajna pričešća kod kolege oslobađa zločinca od onoga što je počinio. Zato žrtve i njihova udruženja ukazuju na uporno ćutanje crkve, pa čak i saučesništvo, tokom proteklih decenija. Užas koji se dešavao, i dešava se, ostaje, tako, zaključan među crkvenim zidinama.

Tako je, tek što je po objavljivanju izveštaja istakao da ga je sramota i da je užasnut, i zatražio oproštaj od žrtava zločina nad decom, predsednik Konferencije biskupa Francuske Erik de Moulen Bofor izazvao novu polemiku u društvu stavom da je tajna ispovesti starija od zakona Republike! Po njemu, sveštenik koji od bilo koga sazna da je neko izvršio silovanje, i to nad decom, ne može da obavesti vlasti o tome, niti da širi priču dalje, jer je reč iskazana u ispovedaonici - svetinja. To poverenje ne može da se naruši. Silovatelj, tako, može mirno da spava.

Krivični zakonik, međutim, omogućuje skidanje profesionalne tajne sveštenim licima, ukoliko su žrtve maloletnici ili ugrožene i nezaštićene osobe. A ovde je upravo to slučaj. Mogućnost postoji, ali ne i obaveza. U tome je sav problem. Zbog toga je i podnosilac izveštaja Žan - Mark Sove zatražio reformu kanonskog prava, sa zahtevom da se ovi prerogativni unesu u crkvena pravila.

U važećem kanonskom pravu Katoličke crkve apsolutno je zabranjeno da se izda tajna ispovesti. U suprotnom, sveštenik rizikuje da ga raspope. Gde je tu ljudskost, kada se sagleda tolika dečja patnja, to je, očigledno, sporedno pitanje.

Stav predsednika Konferencije biskupa je izazvao toliku buru, da je reagovao i ministar unutrašnjih poslova Žerald Daramen, pozivom da dođe kod njega u kabinet i pojasni mu svoje reči. U međuvremenu, portparol vlade Gabrijel Atal je "podsetio" da u Francuskoj ne postoje jači zakoni od republikanskih.

Katoličanstvo da poštuje i zemaljske zakone, Foto AP

Krijući se iza ispovesti, fratri su, tako, decenijama činili teške zločine. Među stradalima ima oko 80 odsto dečaka i 20 odsto devojčica, koji su seksualno zlostavljani na letovanjima, posle časova veronauke ili u svešteničkim odajama. U društvu je situacija obrnuta: među žrtvama pedofilije, nalazi se 25 odsto dečaka i 75 odsto devojčica.

Zato ima onih koji smatraju da do svega ovoga dovodi činjenica da u Katoličkoj crkvi važi celibat, odnosno zabrana da fratri sklapaju brakove. Samim tim, takva sredina privlači i one koji ne mare za suprotni pol. A među njima, eto, ima i poremećenih umova koji su se upustili u strašne kriminalne radnje. Teško je, međutim, objasniti da pritom zaboravljaju osnovnu zakletvu crkvi, da će svoju ljubav pokloniti Bogu, a ne celibat koristiti za silovanje dece.

Do sada je bilo više slučajeva osuđivanja pedofila unutar crkve, ali to ni izbliza ne prati stvarne razmere ovog fenomena. Francuska nije jedina zemlja koju pogađa pedofilija u crkvi, a desetine hiljade žrtava od početka ovog veka, mnogi puno godina posle zlostavljanja, javljaju se u Australiji, Brazilu, Irskoj, Nemačkoj, SAD, Čileu, Meksiku, Dominikani...

Razotkrivanje od 1995.

OTKRIVANjA su masovnije počela da se dešavaju krajem devedesetih. Bečki nadbiskup Hans Herman Groer je 1995. optužen za seksualno dodirivanje, pa je bio primoran da odmah da ostavku. Opat Bise iz francuskog grada Kaena osuđen je 2001. zbog desetak silovanja, izvršenih između 1985. i 1996, na 18 godina zatvora. Početkom dvehiljaditih, utvrđeno je da je više sveštenih lica decenijama silovalo 14.500 dece u Irskoj.

U Bordou je sveštenik Žerar Merkuri 2001. kažnjen na četiri godine zatvora zbog seksualnih napada na osmoro dece od 1994. do 1999. Župnik Emil Leblon je sa 84 godine kažnjen na osam godina zatvora 2003, a fratar Žak Daeron na šest godina, zbog silovanja troje maloletnika...

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi