EVROPSKA DESNICA U RITMU ČARDAŠA: Marin Le Pen poslednja među političarima koji su otišli u goste kod Viktora Orbana

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

04. 11. 2021. u 06:33

NEDAVNI odlazak liderke "Nacionalnog okupljanja" Marin le Pen kod premijera Viktora Orbana u Budimpeštu uklapa se u "mađarizaciju" krajnjih desničara zapadne Evrope.

ЕВРОПСКА ДЕСНИЦА У РИТМУ ЧАРДАША: Марин Ле Пен последња међу политичарима који су отишли у госте код Виктора Орбана

Mari le Pen i Viktor Orban, Foto AP

Pre Le Penove, u Budimpešti je nedavno, kod Orbana, bio i novinar i polemičar Erik Zemur, s istog političkog pola kao i Orbanova francuska gošća.

Marin le Pen ovim činom nije htela da prepusti ekskluzivitet Zemuru koji joj "diše za vratom" u ispitivanjima javnog mnjenja. Za oboje je bio prestiž da ih primi predsednik vlade ove zemlje s kojim imaju sličan pogled na Evropu, njeno kulturno nasleđe i identitet.

Kad se saberu glasovi Zemura i Le Penove, dolazi se do čak trećine biračkog tela na ekstremnom kraju francuske desnice pred predstojeće predsedničke izbore, u aprilu sledeće godine. Nijedna formacija trenutno nema toliku podršku.

Evropski krajnji desničari u Orbanovoj vlasti vide primer kome teže. Zato su Erik Zemur i Marin le Pen i otišli kod njega. Uz dobijanje podrške, važno im je bilo i da ih svet vidi uz mađarskog premijera, nadajući se da bi u bliskoj mogućnosti mogli da sarađuju i kao državnici.

Čak i klasična desničarska opozicija, "prepisuje" neke Orbanove suverenističke stavove, ne bi li se dodvorila jednom delu ekstremnog biračkog tela.

Mađarski parlament, Foto A. Šoškić

"Mađarizaciji", osim krajnje desnih političara, naginju i tako orijentisani građani. Nisu baš toliko retki Francuzi, ili Belgijanci, koji s čitavim familijama poslednjih godina napuštaju svoje zemlje i odlaze među potomke Huna, smatrajući da oni više brane evropske vrednosti nego vlasti u njihovim sopstvenim državama.

Ovi moderni hrišćanski pečalbari beže od islamista i traže zaštitu tradicionalne porodice, što, prema sopstvenim rečima, nalaze u Budimpešti i drugim mađarskim gradovima. Kod kuće im smeta prevelika delikvencija u predgrađima, ali, sve češće, i u samim centrima velikih metropola.

Zato ispisuju decu iz francuskih škola i upisuju ih u mađarske, gde zbunjena, prate nastavu ne znajući često na početku ni reč. Ali, roditelji se nadaju da će se tako, vremenom, bolje izgraditi kao ličnost.

Jer, nacionalistički i konzervativno orijentisani evropski desničari u Orbanovoj Mađarskoj vide budući model zapadne Evrope, u kojoj će migranti dobijati povratnu kartu, manjinske zajednice neće moći da nameću norme većini, a tradicionalne vrednosti biće stožer oko koga se drže porodice i nacije.

SUSRET I SA MORAVJECKIM

U BRISELU, Marin le Pen se pre nekoliko dana srela i sa još jednim krajnje konzervativnim evropskim političarem, premijerom Poljske Mateušom Moravjeckim, koji je u sukobu s evropskim vlastima. Tom prilikom mu je dala podršku i kritikovala "neprihvatljive ucene" Evropske komisije prema Varšavi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a