PENTAGON O RUSKOJ ARMIJI: Pratimo situaciju na granici Rusije i Ukrajine

Novosti online

01. 11. 2021. u 21:14

SJEDINJENE Američke Države prate situaciju na rusko-ukrajinskoj granici u vezi sa izveštajima o „neobičnoj aktivnosti“ Rusije, izjavio je portparol Pentagona DŽon Kirbi.

ПЕНТАГОН О РУСКОЈ АРМИЈИ: Пратимо ситуацију на граници Русије и Украјине

Foto: Tanjug/AP

- Znamo za izveštaje o neobičnoj vojnoj aktivnosti Rusije u blizini Ukrajine, nastavljamo da se konsultujemo sa partnerima i saveznicima o ovom pitanju. Ne mogu da govorim o namerama Rusije, ali pratimo situaciju tom u regionu, kao i uvek, rekao je Kirbi na brifingu.

On je naglasio da će svi koraci ka eskalaciji ili agresivna dejstva izazvati zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: Tanjug/AP

List „Vašington post“ javio je 30. oktobra da američki i evropski zvaničnici izražavaju zabrinutost jer, navodno, prate prebacivanje dela ruskih snaga ka granici sa Ukrajinom. Zapadne zemlje posebno su počele da primećuju ovo premeštanje poslednjih nedelja nakon što je Rusija sredinom septembra završila velike vojne vežbe sa Belorusijom „Zapad 2021“, navodi se u članku.

Međutim, Ministarstvo odbrane Ukrajine demantovalo je u ponedeljak medijske informacije o povećavanju grupa Oružanih snaga Rusije u blizini ukrajinske granice nakon završetka rusko-beloruskih vežbi „Zapad 2021“.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije na granici sa Ukrajinom. Sa svoje strane, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da Rusija premešta trupe u okviru svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

IMA MESTA ZA TUNIS: Ukoliko tragate za drugačijom destinacijom za letovanje, predlažemo Tunis