RIM ZATVORENI GRAD: Svetski lideri su se okupili u glavnom gradu Italije na dvodnevnom skupu G20

Milica OSTOJIĆ (Rim - specijalno za Novosti)

30. 10. 2021. u 09:04

ZEMLjE okupljene oko G20 na Samitu koji se održava u Rimu u subotu i nedelju, predstavljaju zajedno 60 procenata svetske populacije, 75 odsto globalne trgovine, 80 odsto bruto internacionalnog dohotka, ali su i odgovorne za tri četvrtine emitovanja štetnih gasova koji izazivaju efekte dramatičnih klimatskih promena, a koje se posebno negativno reflektuju na najsiromašnije zemlje.

РИМ ЗАТВОРЕНИ ГРАД: Светски лидери су се окупили у главном граду Италије на дводневном скупу Г20

Ograničeno kretanje u glavnom gradu Italije zbog G20, Foto EPA

Samit je fokusiran na tri osnovne teme: "čovek i efekti kovida na ekonomsku ravnotežu i socijalni status u svetu", "planeta" gde se svrstava i pitanje klimatskih promena i "prosperitet", budućnost i ekonomska kriza uzrokovana pandemijom sa pitanjem investicija za istinsko oživljavanje. Njima se dodaje i tema Avganistana.

Ruski i kineski predsednik Vladimir Putin i Si Đinping će se uključiti u rad G20 "sa daljine", a u Rim je pristiglo ukupno 39 delegacija, predsednici ili premijeri 20 zemalja, lideri EU i generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Rim je doslovno blindirani grad, centar Samita "Nuvola" na Euru u krugu od 10 kilometara obezbeđen je tako da je sve kao pod "staklenim zvonom". O bezbednosti Samita i lidera brine oko 10.000 pripadnika snaga javnog reda, 500 vojnika, osoblje u civilu, aktivirane su tehnološke naprave za osmatranje nikada viđene do sada, spremne su i one za suzbijanje mogućnog biološkog, hemijskog ili nuklearnog napada, na krovovima su snajperisti.

Poseban izazov za bezbednost jesu dva super nadgledana lidera, američki i turski predsednik, jer se upravo Džo Bajden i Redžep Tajip Erdogan smatraju "mogućim terorističkim metama". Nadgledaju ih pripadnici specijalnih italijanskih snaga - Bajdena u saradnji sa američkim tajnim službama, Erdogana uz prisustvo njegovih ličnih telohranitelja. Samo ova dva lidera prati 40 vozila.

Foto EPA

Sve ulice kojima se kreću lideri, hoteli i okolina gde su smešteni, 4.000 soba za delegacije i članove njihovih porodica su dodatno iskontrolisane. Policijske jedinice sa dresiranim psima i stručnjaci za eksploziv proverili su svaku od soba. Zatvorene su javne ustanove, muzeji, važni spomenici, arheološka nalazišta, diplomatska predstavništva, škole. Privatni avio-saobraćaj iznad Rima je zabranjen, a grad nadleću helikopteri.

S obzirom na to da su izvan Italije otkrivene grupe neofašista i pripadnici pokreta "Blek blok", Ministarstvo unutrašnjih poslova je zatražilo suspendovanje "šengena" od četvrtka uveče do ponedeljka u 13 sati. Danas je za organizatore najkritičniji dan, jer se tri manifestacije održavaju na tri lokacije.

Ali svetski lideri neće živeti dva dana samo na relaciji Samit - hotel jer su im organizovane posete najznačajnijim spomenicima kulture u Rimu. 

Talibani traže novac

AVGANISTANSKI talibani pozvali su juče međunarodnu zajednicu da hitno obezbedi 1,2 milijarde dolara pomoći u novcu, koja je njihovoj zemlji obećana na virtuelnom samitu G20. Zahtev je izneo portparol talibana Muhamad Suhail Šahin. Njega su talibani nominovali za ambasadora Avganistana pri UN. Talibani pozivaju međunarodnu zajednicu da podrži Avganistan tako što će odmrznuti skoro deset milijardi dolara sredstava i nastaviti da finansira razvoj i projekte obećane na konferenciji u Ženevi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024