AMERIKANCI PRIZNALI: Rusija nije izazvala energetsku krizu u Evropi

Novosti online

29. 10. 2021. u 16:28

RUSIJA nije izazvala aktuelnu energetsku krizu u Evropi, ali nije ni preduzela neophodne korake kako bi je ublažila, izjavio je predstavnik Stejt departmenta za energetsku bezbednost Amos Hohštejn.

АМЕРИКАНЦИ ПРИЗНАЛИ: Русија није изазвала енергетску кризу у Европи

Stižu prepolovljene količine gasa

-Budimo otvoreni: Rusija nije izazvala gasnu krizu u Evropi. Do nje je došlo usled različitih faktora od kojih neke niko nije mogao da kontroliše, rekao je Hohštejn, istakavši da Rusija nije preduzela korake koje je mogla kako bi ublažila aktuelnu krizu sa gorivom u Evropi.

Takođe je dodao da Amerika pozdravlja odluku Rusije da poveća isporuke gasa Evropu.

-Bilo mi je drago kada sam čuo izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina o tome da će 8. novembra moći da pune skladišta u Evropi, samo bih voleo da se to dogodilo 8. oktobra, naglasio je Hohštejn.

Istovremeno je ponovio stav SAD da bi Evropska unija trebalo da odustaje od upotrebe ruskog gasa.

-Rusija bi i dalje trebalo da bude najveći snabdevač Evrope, ali trebalo bi da postoji diverzifikacija, da dođe do transformacije, da se izbegne zavisnost od prirodnog gasa, poručio je američki službenik.

Cena decembarskih fjučersa za gas u Evropi u petak je pala za skoro 10 odsto, na 850 dolara za hiljadu kubnih metara, pokazuju podaci na berzi „ICE“.

Poslednjih meseci cene fjučersa za gas u Evropi su se više nego udvostručile. U avgustu je cena jedva prelazila 500 dolara, dok je 6. oktobra dostigla istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.

Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.

Poslednjih dana je povod za smanjenje cene gasa nalog predsednika Rusije Vladimira Putina kompaniji „Gasprom“ da uskoro počne da puni svoja skladišta u Evropi.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)