AMERIČKI MEDIJI: Borba protiv ruskog gasa koštaće Evropu desetine milijardi dolara

Novosti onlajn

28. 10. 2021. u 20:43

POKUŠAJI Evropske Unije da oslabi uticaj Rusije na tržištu gasa doveli su do toga da države EU ove godine troše 30 milijardi dolara više za gorivo, piše Volstrit žurnal.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Борба против руског гаса коштаће Европу десетине милијарди долара

Foto AP

Autor članka navodi da je Evropa tokom niza godina pokušavala da stvori konkurentno tržište gasa u regionu. Ovi napori su joj se vratili bumerangom: isporuke su se smanjile, što je dovelo do energetske krize na celom kontinentu.

Prema proračunima Međunarodne agencije za energetiku, evropske države će godišnje morati da plate za gas 30 milijardi dolara više, nego ranije.

EU saopštava da je ovo privremeni problem koji je nastao spletom okolnosti, između ostalog, usled oporavka privrede nakon pandemije.

Poslednjih meseci cene fjučersa za gas u Evropi su se više nego udvostručile. U avgustu je cena jedva prelazila 500 dolara, dok je 6. oktobra dostigla istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!