EU U PANICI: Dogovor Pekinga i Vašingtona mogao bi da pogorša gasnu krizu u Evropi

Novosti online

19. 10. 2021. u 11:32

GASNI dogovor između Kine i Sjedinjenih Američkih Država pogoršaće energetsku krizu u Evropi, upozorava nemačka televizija „N-TV“.

ЕУ У ПАНИЦИ: Договор Пекинга и Вашингтона могао би да погорша гасну кризу у Европи

Foto: B. Marčeta

- Ako Peking i Vašington zaključe sporazum, to može postati problem za Evropu, jer njena skladišta gasa nisu dovoljno puna - ističe se u članku.

Velika kineska preduzeća sada su u završnoj fazi pregovora sa američkim izvoznicima o višemilionskom poslu za isporuku prirodnog tečnog gasa Kini. Peking očekuje da će ugovor biti potpisan do kraja ove godine.

U članku se navodi da bi Rusija mogla da pomogne u rešavanju situacije na evropskom tržištu povećanjem zaliha preko svojih gasovoda. Međutim, izvozne mogućnosti Moskve su ograničene zbog potrebe za popunjavanjem sopstvenih skladišta i činjenice da je proizvodnja gasa verovatno već na maksimalnom nivou.

Cene gasa u Evropi naglo su skočile poslednjih meseci. Od početka avgusta do kraja septembra cena se više nego udvostručila, a 6. oktobra dostigla je istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.

Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu