"BENZIN TURIZAM" U NEMAČKOJ: Sve više građana prelazi u susedne zemlje kako bi kupili jeftinije gorivo

Novosti online

28. 10. 2021. u 10:23

RASTUĆE cene motornih goriva kod kuće podstakle su prekogranični "benzin turizam" u Nemačkoj ove jeseni. Uprkos troškovima putovanja, sve veći broj Nemaca prelazi granicu u potrazi za jeftinijim gorivom u susednim zemljama, piše RT.

БЕНЗИН ТУРИЗАМ У НЕМАЧКОЈ: Све више грађана прелази у суседне земље како би купили јефтиније гориво

Foto: Depositphotos

Cena benzina u Nemačkoj dostigla je skoro 2,0 evra (2,30 dolara) po litru, što znači da pun rezervoar goriva košta oko 20 evra više nego u susednoj Poljskoj, Austriji ili Češkoj.

- Vožnja preko granice samo da bi se napunilo gorivo vredna je truda ako je razlika u ceni velika, a razdaljina veoma kratka - kaže Jirgen Albreht, stručnjak za gorivo u nemačkom Generalnom auto-moto klubu.

Međutim, kako se razlika u ceni povećava, a prognoze i dalje pogoršavaju, sve više Nemaca je spremno i na duža putovanja u komšiluk da bi napunilo automobil gorivom.

- Svi su zabrinuti zbog rasta cena. Čuo sam da bi sledeće godine mogle da se utrostruče - rekao je jedan vozač za RT.

Drugi kaže da gorivo poskupljuje svugde i da ga brine to da će punjenje rezervoara postati preskupo, a pri tome, zavisi od svog automobila.

- Ako živite daleko od javnog prevoza, šta vam drugo preostaje? - dodaje on.

Globalne cene prirodnog gasa, uglja, nafte i električne energije trenutno su neuobičajeno visoke zbog rastuće globalne potražnje za energijom, usled otvaranja ekonomija nakon korona mera.

Uz to, ulaganja u energetski sektor su bila ograničena zbog pandemije, dok su nivoi zaliha u skladištima prirodnog gasa u Evropi niži nego inače. Uticaj ovih faktora na cene goriva se oseća ne samo u Nemačkoj, već i širom Evrope.

Prema ZTG-u, nemačkom trgovinskom udruženju benzinskih pumpi, cene goriva ubrzano rastu, a njihovom oštrom skoku doprinose i porez i carina.

(Telegraf Biznis)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)