PROTIV SIROMAŠTVA UZ POMOĆ RUSA: Predsednik Uzbekistana Mirzijojev na izborima opet dobio 80 odsto glasova

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

26. 10. 2021. u 22:56

POBEDNIK nedeljnih predsedničih izbora u Uzbekistanu je ponovo Šavkat Mirzijojev (64) koji je odmah po objavi rezultata nagovestio da mu je borba protiv siromaštva najvažnija stvar, ali i da taj problem može da se reši samo uz pomoć Rusije.

ПРОТИВ СИРОМАШТВА УЗ ПОМОЋ РУСА: Председник Узбекистана Мирзијојев на изборима опет добио 80 одсто гласова

Arhiva

Zato će njegova prva službena poseta, već sledećeg meseca, biti poseta Moskvi.

Uzbekistan, zemlja sa 35 miliona stanovnika, po službenoj statistici ima pet miliona siromašnih građana, iako dobro upućeni tvrde da je taj broj još veći. Polovina stanovništva živi od poljoprivrede koja opet nije na modernom nivou, pa i ne donosi velike prihode. Glavna nevolja je veliki broj nezaposlenih, pa mnogo mladih ljudi odlazi u Rusiju da radi i tako praktično izdržavaju i sebe i svoju porodicu.

Šavkat Mirzijojev očigledno nije potrošio kredit poverenja svog naroda pa je za njega glasalo 80 odsto građana koliko je dobio i na prošlim izborima. Dolazak na biračka mesta je prešao 80 odsto.

Novi-stari predsednik Mirzijojev je po obrazovanju inženjer, ali njegovo političko iskustvo potiče još iz sovjetskog vremena. Od 2003. do 2016. je bio premijer Uzbekistana, a kad je umro predsednik Islam Karimov on ga je nasledio. Vrlo brzo je napravio čistku korumpiranih činovnika i tako stekao poverenje kod naroda.

Predsednik Mirzijojev je shvatio da mu je Rusija pouzdan saveznik pa nastoji da sa njom ima što više zajedničkih projekata. Tako će uskoro biti potpisano više ugovora za zajedničke projekte u Uzbekistanu i Rusiji čija je vrednost oko devet milijardi dolara.

U poslednje tri decenije nije bilo tako širokih i dobrih odnosa sa Rusijom kao sada. Rusija je, preko kredita, prodala nedavno Uzbekistanu moderno naoružanje koje mu je bilo potrebno da se zaštiti od agresivnih talibana, njihovih suseda. Značajno je i to da su u Uzbekistanu otvorene filijale poznatih ruskih visokoškolskih ustanova.

U Taškentu planiraju da problem električne energije reše tako što će im "Rosatom" napraviti atomsku centralu.

BALANSIRANjE KARIMOVA

BIVŠI predsednik Islam Karimov, koji je umro 2016. godine, pokušavao je da balansira između Zapada i Istoka, verujući da će tako da dobije veće investicije iz Amerike i drugih zapadnih zemalja. Ali od toga nije bilo ništa i u Vašingtonu su ga često kritikovali zbog kršenja ljudskih prava i visoke korupcije među činovnicima.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!