BEZ EMPATIJE U MEĐUSOBNOJ RASPRAVI? Građani EU napustili Strazbur razočarani politicarima

Tanjug

24. 10. 2021. u 10:03

U STRAZBURU je boravilo 80 građana iz zemalja EU kako bi političarima iz nacionalnih parlamenta i evropskih institucija predstavili stavove o temama poput migracija, zdravstva, privrede i žaštite okoline, ali su izašli iz Evropskog parlamenta uvereni da ih političari uopšte nisu slušali, piše Hina.

БЕЗ ЕМПАТИЈЕ У МЕЂУСОБНОЈ РАСПРАВИ? Грађани ЕУ напустили Стразбур разочарани политицарима

Foto: Printskrin Youtube/ Evropski sud za ljudska prava

O tim temama je, kako se navodi, 800 nasumično odabranih građana vodilo međusobnu raspravu na tom istom mestu tokom septembra i oktobra.

 - Imali smo malo vremena i prostora da iznesemo svoje mišljenje političarima -  kaže građanka iz Hrvatske Dajana Milinković koja je predstavljala 200 evropskih građana s temama migracija i EU u svetu i dodala da se sve izgubilo u floskulama političara koji su imali više vremena za govore - prenosi agencija.

Građanima koji su stigli u Evropski parlament u petak rečeno je kako će njihovih 20 predstavnika imati dva minuta da iznesu zaključak.

 - Niko od političara nije međutim ništa komentarisao nakon tog našeg izlaganja, niti se osvrnuo na zaključak. Nije bilo nikakve rasprave. Bezveze smo se mučili - napominje Dragan Volarević, još jedan hrvatski građanin koji je učestvovao na sednici u parlamentu.

Italijani koji su došli u Strazbur žalili su se na organizaciju, a nezadovoljstvo su javno izrazili i Holanđani i Irci.

 - Građani su se jako razočarali i kritikovali su čitavu sednicu - kaže holandski novinar Simon Tromel.

Tokom zatvorenih radnih sastanaka u svrhu pripreme za glavnu sednicu, političari su prekoračivali vreme koje su dobijali za javljanje. - Građanima naprosto nije dato dovoljno vremena. Osećaju da ih niko ne shvata ozbiljno - ističe Tromel.

U glavnoj prostoriji koja je predviđena za raspravu istaknut je bio natpis "Budućnost je u tvojim rukama", ali prisutni građani sumnjaju u istinitost te parole.

 - Ovo nije bilo ono što su građani očekivali - prokomentarisala je italijanska novinarka Sara Numiko.

Neki političari, kako se navodi, napustili su plenarnu sednicu pre završetka, a neki odmah nakon što su "odradili svoj minut ili dva" što građani smatraju odrazom nepoštovanja.

Oko 70 odsto građana Evropske unije u avgustu je reklo da nije zadovoljno načinom na koji EU trenutno funkcioniše, kako je pokazala anketa agencije za istraživanje javnog mnjenja Ipsos.

Građani širom EU osećaju da nemaju uticaja na donošenje odluka, zbog čega raste evroskepticizam, pa su tri institucije - Evropska komisija, Savet EU i Evropski parlament, pokrenuli seriju rasprava pod nazivom "Konferencija o budućnosti Evrope" kako bi građani izneli svoje komentare i predloge.

BONUS VIDEO:

Potraga za novcem Đokića: Radnici otkopavaju imanje DŽonića

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)