TREĆI DOLAZAK TALIBANA U MOSKVU: Mnogo prepreka za novu avganistansku vlast do njenog punog priznavanja i pored razumevanja Kine i Rusije

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

22. 10. 2021. u 10:15

RUSIJA, Kina i desetak drugih zemalja će sarađivati sa novim rukovodstvom u Kabulu i zalagaće se da Avganistan što pre dobije humanitarnu pomoć, ali talibani će biti priznati tek kad dokažu da će poštovati ljudska prava u svojoj zemlji.

ТРЕЋИ ДОЛАЗАК ТАЛИБАНА У МОСКВУ: Много препрека за нову авганистанску власт до њеног пуног признавања и поред разумевања Кине и Русије

Talibani na skupu u Moskvi, Foto AP

To je rezultat trećeg boravka delegacije novog avganistanskog rukovodstva u Moskvi, gde je u hotelu "Prezident" održan skup na kom su učestvovali predstavnici deset zemalja regiona koji okružuje Avganistan.

U svim informacijama o boravku talibana u Moskvi u zagradi je pisalo da se radi o terorističkoj organizaciji zabranjenoj u Rusiji.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je talibane da formiraju "inkluzivnu vladu" u kojoj bi bile predstavljene sve političke snage jer je to preduslov za stabilan mir u Avganistanu. U Moskvi su bili samo predstavnici Vlade Avganistana sastavljene od Paštuna, a Rusi traže da budu zastupljeni i Tadžici, Uzbeci, Turkmeni i drugi narodi. Talibani su osvojili vlast u Avganistanu 15. avgusta.

Predstavnik predsednika Putina za Avganistan Zamir Kabulov objasnio je da na pregovore u Moskvi koji imaju status konsultacija, nisu pozvani predstavnici onih snaga koje se suprotstavljaju talibanima u Pandžšeru.

Avganistansku delegaciju predvodio je potpredsednik vlade Abdul Salam Hanafi. On je po nacionalnosti Uzbek i devedesetih godina je bio ministar obrazovanja Avganistana. Ali opozicioneri iz Pandžšera tvrde da je on talibanska marioneta. Sva vlast je u rukama porodice Hakani, po kojoj se i zove teroristička grupa Hakani. Jedan od članova tog klana je sada ministar policije. Dobro upućeni znaju da je sva vlastu u Avganistanu u rukama glavnog plemena Paštuna. Zbog toga o višenacionalnoj vladi direktno i treba razgovarati sa klanom Hakani i njihovim mentorima u Pakistanu.

Avganistan koji ima 38 miliona stanovnika nalazi se u teškoj ekonomskoj situaciji. U Avganistanu je žestoka cenzura medija tako da samo tamošnje stanovništvo zna pravo stanje u zemlji. 

SAD izostale

PREDSTAVNICI SAD već drugi put nisu došli na sastanak Moskovskog formata o Avganistanu, kazao je ruski ministar Lavrov. U toj grupi koja bi trebalo da pomogne Avganistanu da se stabilizuje su Rusija, SAD, Kina i Pakistan. Moskovski format je formiran 2017. godine.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)