TURSKA O PRIDRUŽIVANJU UNIJI: Dvostruki standardi EU, opredeljeni smo za članstvo

Tanjug

20. 10. 2021. u 00:18

TURSKO ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da današnji godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku pokazuje "dvostruke standarde" EU i odbacilo je "nepravedne kritike i neutemeljene tvrdnje", prenosi Rojters.

ТУРСКА О ПРИДРУЖИВАЊУ УНИЈИ: Двоструки стандарди ЕУ, опредељени смо за чланство

Arhiva

Turska je još optužila Uniju da nije ispunila svoja obećanja Ankari, kao i da ne ispunjava svoje obaveze.

- Turska na najjači način zadržava svoje strateško opredeljenje za punopravno članstvo u EU - saopštilo je ministarstvo.

Ankara je poručila i da EU, uzimajući u obzir zajedničke opšte interese, treba da Tursku vidi kao zemlju kandidata koji pregovara, a ne kao partnera sa kojim će imati odnose svakodnevnog davanja i uzimanja. Evropska komisija saopštila je danas da je proces pridruživanja Turske zastao zbog ozbiljnih demokratskih nedostataka, u svom najkritičnijem godišnjem izveštaju od kada je Ankara započela pregovore o članstvu pre 16 godina.

Evropska komisija usvojila je danas Paket proširenja za 2021. koji uključuje godišnje izveštaje o napretku u sprovođenje suštinskih reformi na Zapadnom Balkanu i u Turskoj i saopštila da je vlada predsednika Redžepa Tajipa Erdogana odgovorna za eroziju demokratije i vladavine prava i da je zanemarila preporuke EU od prošle godine.

- U trenutnim okolnostima, pregovori o pristupanju Turske su efektivno stali - navodi se u saopštenju EK.

EK navodi da postoji ozbiljna zabrinutost EU u vezi sa stalnim pogoršanjem demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i nezavisnosti pravosuđa koja nije rešena, kao i da zemlja konstantno nazaduje u mnogim oblastima.

U izveštaju za 2021. Komisija je dovela u pitanje sposobnost Turske da preuzme obaveze članstva i navela da je Ankara nastavila reforme u oblastima od ekonomije do vladavine prava na prilično ad hok osnovama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)