MORSKE VEŽBE RUSIJE I KINE: Amerikanci izrazili zabrinutost zbog upravo okončanih manevara u Japanskom moru

B. V.

18. 10. 2021. u 10:39

U JAPANSKOM moru su juče završeni rusko-kineski manevri "Morska saradnja 2021" koji su počeli 14. oktobra.

МОРСКЕ ВЕЖБЕ РУСИЈЕ И КИНЕ: Американци изразили забринутост због управо окончаних маневара у Јапанском мору

"Admiral Pantelejev" na zajedničkim rusko-kineskim manevrima, Foto MO.Rusije

Zajednički su dve mornarice vežbale otklanjanje opasnosti od protivničkih mina. Takođe su gađali po maketama morskih mina.

Pres-služba ruske Tihookeanske flote je saopštila da su manevri bili uspešni i da su ostvareni svi planirani zadaci kao i da su u gađanju ciljeva na vodi učesnici manevara pokazali "snajpersku preciznost".

Rusku ratnu mornaricu su predstavljali veliki brod za borbu protiv različitih protivničkih plovila "Admiral Pantelejev". Korvete "Heroj Rusije Aldar Cidenžapov" i "Gromki", zatim podmornica "Ust Boljšereck" kao i raketni čamci i spasilački tegljači.

Kinezi su angažovali na ovim manevrima razarače "Kun Min" i "Nanj Čan", korvete "Bin Čožou" i "Lju Čožau", kao i dizelnu podmornicu i spasilački brod.

Osim brodova i podmornica na rusko-kineskim manevrima je učestovala i 12 aviona i helikoptera.

Lani zbog pandemije korone takve vežbe nisu održane, a 2019. su bile u akvatoriju Žutog mora. Zajedničke manevre Rusi i Kinezi organizuju od 2005. godine. U septembru prošle godine Kinezi su učestvovali na velikim manevrima u Rusiji "Kavkaz 2020".

Sve zajedničke rusko-kineske vojne vežbe Zapad pažljivo prati i analizira. U junu ove godine rukovodilac Vojnog komiteta NATO Stjuard Pič je rekao da su se one poslednjih godina pretvorile "od malih i relativno neznačajnih vežbi u velike manevre". Na Zapadu su upamtili da je Vladimir Putin u oktobru prošle godine izjavio da je moguće da se formira vojni savez između Moskve i Pekinga.

Američko vojni analitičari smatraju da su zajedničke vežbe u Japanskom moru dokaz jačanja vojne saradnje Kine i Rusije. U Vašingtonu su posebno zabrinuti zbog toga što je ovo bio prvi slučaj da Kinezi šalju na manevre u inostranstvo avione za borbu protiv brodova i podmornica kao i teške razarače.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri