JAČANJEM FLOTE JAČA UTICA U SVETU: Rusija udvostručila broj brodova u svetskim okeanima

Novosti online

16. 10. 2021. u 18:59

DANAS oko 100 ruskih ratnih brodova ispunjava zadatke u svetskim okeanima i morima isključivo u svrhu osiguranja bezbednosti interesa zemlje i održavanja stabilnosti u uslovima stalne pojave novih pretnji.

ЈАЧАЊЕМ ФЛОТЕ ЈАЧА УТИЦА У СВЕТУ: Русија удвостручила број бродова у светским океанима

Foto arhiva

Broj je značajno povećan u poređenju na proleće ove godine — 9. maja je Ministarstvo odbrane saopštilo da se u svetskim okeanima nalazi više od 60 ruskih brodova i drugih plovila, a ovo povećanje, kako ocenjuje ruski vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Litovkin, govori o aktivnosti ruske flote.

- Naši brodovi ne stoje u lukama beskorisno trošeći svoja tehnička sredstva, već izlaze na more. Naši mornari i oficiri obavljaju razne zadatke — kontrolišu trgovačke puteve, nalaze se na borbenim položajima u određenim područjima. Naša flota deluje, vrši borbenu službu u najtežim uslovima svetskog okeana. Borbeni brodovi, zajedno sa brodovima za podršku, izvršavaju svoje misije u Atlantiku, Tihom okeanu, Indijskom okeanu i na Arktiku. Naši mornari obavljaju borbene zadatke na najvišem nivou, kaže Litovkin.

Ekspert ocenjuje da je to što je broj ratnih brodova u svetskim okeanima gotovo udvostručen „veoma dobar pokazatelj“.

Foto: EPA

- Morate shvatiti da je to nakon razornih devedesetih, kada smo praktično uništili većinu brodova namenjenih svetskim okeanima, ovo vrlo dobra brojka, rekao Litovkin.

Jačanje flote

Ruska Vojno-morska flota ove godine obeležava 325 godina postojanja, a vojni stručnjaci ističu da ruska mornarica nastavlja da se nadograđuje, modernizujući svoje brodove, tehnologiju naoružanja i mogućnosti infrastrukture.

Ruske flote — Baltička, Severna, Pacifička, Crnomorska i Kaspijska — imaju sve što je potrebno za zaštitu nacionalnih interesa, a stručnjaci napominju da ruska mornarica stalno jača svoje sposobnosti. Tome u prilog ide i činjenica da je ruski predsednik Vladimir Putin još 2018. godine odobrio Državni program naoružanja za period od 2018. do 2027, nakon čega je obelodanjeno da će u okviru tog programa ruska flota dobiti preko 180 brodova i plovila.

Jačanje mornarice novim brodovima aktuelno je i ove godine. Vladimir Pospelov, član odbora Vojno-industrijske komisije pri Vladi RF, rekao je u maju da će ruska flota ove godine dobiti oko 40 brodova i pomoćnih plovila različitih klasa. On je precizirao da je reč o brodovima klase fregata i korveta, a takođe i o dizel-električnim podmornicama projekta 636.3, kao i o malim raketnim brodovima, patrolnim čamcima i pomoćnim brodovima.

Foto; Kremlin.ru

Osim toga, očekuje se da će prvi serijski nuklearni podvodni strateški nosač raketa modernizovanog projekta „Borej-A“ — „Knez Oleg“ biti prebačen u rusku mornaricu do kraja ove godine, kao i prva serijska podmornica projekat „Jasenj-M“ — "Novosibirsk“.

Trenutno se u sastavu flote nalaze tri „Boreja“ — „Jurij Dolgoruki“, „Aleksandar Nevski“ i „Vladimir Monomah“, kao i prva podmornica, izgrađena na poboljšanom projektu 955A („Borej-A“) — „Knez Vladimir“. Ovakvih podmornica će biti izgrađeno ukupno deset. Pored toga, trenutno se radi na još četiri nuklearne podmornice projekta „Jasenj-M“ — „Krasnojarsk“, „Arhangelsk“, „Perm“ i „Uljanovsk“. „Vladivostok“ i „Voronjež“ su prošle godine tek počeli da se grade i biće predati vojsci 2027—2028. godine.

Eksperti ističu da posebnu pažnju zaslužuju raketna krstarica „Admiral Nahimov“, na koju će biti instalirane hipersonične rakete „Cirkon“, nuklearne podmornice projekta „Borej“ i jedinstvena podmornica „Belgorod“, naoružana bespilotnim torpedima „Posejdon“.

Vojni eksperti ocenjuju da takve tehnologije čine rusku flotu još moćnijom i efikasnijom, što značajno povećava njenu sposobnost u rešavanju složenih borbenih zadataka. Osim toga, obnova ruske flote ide u različitim pravcima — mornarica ne samo da jača dobijanjem novih brodova, već i aviona, sistema PVO. Paralelno sa tim gradi se i infrastruktura — pristaništa i baze, a redovno se sprovode i vojne vežbe, čime se poboljšava borbena obučenost posada.

Foto: Printskrin

Da li će Rusija stvoriti Arktičku flotu?

Eksperti ističu da se danas ne može zanemariti nijedan element jačanja bezbednosti države, napominjući istovremeno da je mornarica u vrlo tesnoj vezi i sa drugim rodovima oružanih snaga. Flota pobeđuje zajedno sa obalskim snagama — sa strateškim raketnim snagama, frontovskom avijacijom i avijacijom dugog dometa.

Efikasnost pomorskih snaga važan je pokazatelj razvoja zemlje, a po tehničkoj opremljenosti i sposobnosti za rešavanje borbenih zadataka ruska mornarica prevazilazi mnoge svetske pomorske snage.

Rusija, koja je započela poseban put razvoja flote, pored stvaranja novih ratnih brodova, posebno se oslanja na visokoprecizno i hiperzvučno raketno oružje kao što su „Kalibar“, „Oniks“, „Cirkon“ i drugi.

Foto: Printskrin Jutjub

Osim toga, nedavno se u ruskim medijima pojavila i informacija o stvaranju nove formacije — Arktičke flote, mada nema zvanične potvrde o takvim planovima. Razlog za to je, kako su naveli neimenovani izvori, osiguranje bezbednosti Severnog morskog puta i arktičke obale, koja je trenutno u zoni odgovornosti Severne i Pacifičke flote. Međutim, Severna flota je početkom ove godine dobila status vojnog okruga s ciljem rešavanja zadataka u arktičkoj zoni, pa je jasno da trenutno nije potrebno stvarati dodatnu strukturu, s obzirom da je snaga ove flote i trenutna vojna infrastruktura dovoljna za obezbeđivanje ruskih nacionalnih interesa u arktičkoj zoni i za zaštitu Severnog morskog puta.

Ankete pokazuju da ogromna većina Rusa — čak 84 odsto njih — smatra da je ruska mornarica sposobna da zaštiti pomorske granice Rusije u slučaju stvarne vojne pretnje. Ističe se da je broj onih koji su uvereni u snagu ruske mornarice značajno porastao u poslednjih 16 godina, s obzirom da je 2005. takav stav imalo 70 odsto građana.

rs.sputniknews.com

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)