MAKRON SE TAKMIČI SA KINOM I SAD: Francuski predsednik predstavio ambiciozan plan za inovacije koji je vredan čak 30 milijardi evra

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

12. 10. 2021. u 22:43

FRANCUSKA planira da do kraja ove decenije postane kompetentna u tehnološkim i industrijskim inovacijama sa Kinom i SAD.

МАКРОН СЕ ТАКМИЧИ СА КИНОМ И САД: Француски председник представио амбициозан план за иновације који је вредан чак 30 милијарди евра

Emanuel Makron, Foto AP

Ovaj ambiciozni investicioni plan predstavio je juče francuski predsednik Emanuel Makron i za to na sto stavio 30 milijardi evra.

Inovacije bi trebalo da se tiču desetine predmeta iz svakodnevnog života. Plan je, posle više meseci elaboracije, predstavljen pred dvesta studenata, investitora, industrijalaca, istraživača i akademika. Reč je o novoj privrednoj politici u kojoj bi bolje trebalo da se razume vreme u kome se živi.

Do svega je došlo posle krize s kovidom koja je pokazala zavisnost u mnogim domenima od trećeg sveta. Cilj je da se povrati industrijska suverenost, ali na moderan način. Parizu je zasmetalo i kašnjenje u proizvodnji vakcine, pa je namera da se Francuskoj vrati status velike inovatorske nacije. Makron planira da Francuska i Evropa postanu šampioni sutrašnjice u industrijskoj inovaciji. Država namerava da to i finansira.

Konkretno, plan do 2030. godine podrazumeva više domena. Tako će osam milijardi biti usmereno na proizvodnju energije i dekarbonizaciju, od čega će milijardu evra biti odvojeno za razvoj malih i sigurnijih nukelarnih reaktora, uz bolji tretman otpada.

Emanuel Makron, Foto AP

Četiri milijarde ide na transport, za proizvodnju aviona s manje izduvnih gasova i automobilskih akumulatora. Francuska namerava da na svom tlu proizvede dva miliona hibridnih i električnih automobila.

Dve milijarde su između ostalog usmerene na poljoprivredu i zdraviju hranu, sedam i po milijardi za proizvodnju dvadeset biomedikamenata protiv raka, bolesti vezanih za starenje i drugih oboljenja, šest milijardi za elektroničke i robotičke sastojke, a 2,5 milijarde za obuku budućih talenata. Francuska namerava da odvoji značajna sredstva za startap firme, istraživanje svemira i morskog dna, obezbeđivanje osnovnih strateških sirovina, veštačku inteligenciju...

Obećanja stižu pred izbore

OPOZICIJA u svemu ovome vidi predloge budućeg predsedničkog kandidata, imajući u vidu da se za šest meseci održavaju izbori. Sve to se događa u trenutku kada cene gasa, goriva i struje idu u nebo. Petina Francuza ističe da im je hladno u stanovima, a više od polovine njih je zavrnulo energetske slavine da ne bi plaćali skuplje. Primera radi, cena benzina na pumpama premašila je onu protiv koje su se pre tri godine pobunili "žuti prsluci".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)