KRITIKE ZAPADA POMOGLE PUTINU: Trio daje autoritet jedinstvenoj Rusiji

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

23. 09. 2021. u 22:58

ZAŠTO je ruski predsednik Vladimir Putin pred parlamentarne izbore bio oprezan i na čelo partijske liste stavio dva najvernija i najpopularnija ministra, Sergeja Lavrova i Sergeja Šojgua, sada je potpuno jasno.

КРИТИКЕ ЗАПАДА ПОМОГЛЕ ПУТИНУ: Трио даје ауторитет јединственој Русији

Foto AP

Uprkos moćnoj propagandnoj kampanji, proputinovska Jedinstvena Rusija je na minulim izborima dobila 19 poslaničkih mesta manje u Dumi nego u dosadašnjem mandatu.

No, pobedničkom triju Putin, Lavrov i Šojgu na indirektan način je pomogao Zapad. Kad god su u Vašingtonu napadali Putina, njemu je u Rusiji rasla popularnost. Rusi su veliki narod i alergični su na "demokratske lekcije" Vašingtona i njegovih satelita.

Od 450 poslanika u Dumi Jedinstvena Rusija će u novom parlamentu imati 324 poslanika, što je većina i moći će i dalje bez pomoći opozicije da izglasa bilo koji zakon. Ali, gubitak 19 poslaničkih mesta je indikator da joj autoritet pada i ona uspeva da dobije izbore zahvaljujući autoritetu Putina i popularnih ministara.

Zašto pada popularnost Jedinstvenoj Rusiji nije tajna. Značajan broj činovnika, koji su proteklih godina hapšeni, upravo je iz Jedinstvene Rusiji. Naravno da ih nije mnogo interesovao partijski program, već privatni džep.

SAD I RUSIJA "UBLAŽAVAJU RIZIK"

NAČELNIK generalštaba američke vojske general Mark Mili i ruski načelnik generalštaba Valerij Gerasimov razgovarali su šest sati u Helsinkiju, na prvom sastanku licem u lice najviših vojnih zvaničnika dveju zemalja od 2019. godine. SAD saopštavaju da su razgovori imali za cilj "smanjenje rizika i operativno uklanjanje sukoba", a Rusi da je sastanak imao za cilj razgovore o ublažavanju rizika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)