NOĆENJE KOD PRINCA ZA "ŠEST CIFARA": Najbliži Čarlsov pomoćnik iznenada podneo ostavku

D. SAVIĆ

06. 09. 2021. u 19:04

NAJBLIŽI pomoćnik britanskog princa od Velsa podneo je ostavku posle otkrića da je ponudio pomoć u obezbeđivanju pasoša i viteškog statusa za saudijskog biznismena Mareja Mubaraka bin Mahfuza.

НОЋЕЊЕ КОД ПРИНЦА  ЗА ШЕСТ ЦИФАРА: Најближи Чарлсов помоћник изненада поднео оставку

IZNENAĐEN Princ Čarls, Foto AP

Ostavka je usledila pošto su "Sandej tajms" i nedeljnik "Mejl" objavili detalje pisama upućenih Majklu Fosetu, izvršnom direktoru Prinčeve fondacije, gde on izražava spremnost dobrotvorne organizacije da iskoristi svoj uticaj u korist Saudijca koji se obogatio hotelijerstvom i drugim delatnostima.

Otkriće je koincidiralo sa najavom predsednika SAD Džozefa Bajdena o skidanju oznake tajnosti sa dokumenata FBIA o terorističkim napadima na SAD 2001. godine, gde se, navodno, otkriva povezanost saudijske vlade sa teroristima odgovornim za udare na Njujork i Vašington. Britanski listovi, s druge strane, sada navode da su još 2011. godine saradnici saudijskog biznismena iz imućne porodice kontaktirali sa ljudima bliskim princu Čarlsu u vezi sa mogućnošću ostvarivanja počasti za Mahfuza na Ostrvu.

PRINCEZA ŠARLEN NAPUŠTA ALBERA?

DA li su princeza Šarlen od Monaka i suveren Alber (na slici levo) pred razlazom? O tome se šuška oko državice na steni, dok dvoje supružnika već šest meseci žive odvojeno. Na to se nadovezalo i komplikovano otorinolaringološko oboljenje princeze zbog čega je završila u bolnici. Jedno od objašnjenja za toliku odvojenost, koje s druge strane stavlja do znanja da je s kneževskim parom sve u redu, upravo je i nemogućnost Šarlen da doputuje iz Južne Afrike avionom u takvom stanju.

Saznalo se tako da se princeza Šarlen (43) sredinom protekle sedmice srušila u svom paviljonu u Durbanu i da je hitno prevezena u bolnicu "Nektar Alberlito" u provinciji Kvazulu Natal. Pozlilo joj je upravo zbog oboljenja koje leči već duže vreme, od maja, a njeno stanje se trenutno ocenjuje kao stabilno.

Foto Fejsbuk

Smeštena je pod pseudonimom, a bolnicu je napustila u petak ujutro. Prethodno, Šarlen od Monaka je u Južnoj Africi bila u bolnici sredinom avgusta zbog operacije vezane za infekciju uha, grla i nosa, koja je trajala četiri sata, pod totalnom anestezijom. Tom prilikom, uz princezu su bili muž Alber i njihovo dvoje dece blizanci Žak i Gabrijela (6). To je trebalo da bude potvrda da nema ni govora o navodnom razvodu.

Princeza je Kneževinu napustila još pre šest meseci i nikako da se vrati iz Južne Afrike. Decu je ostavila s ocem, a glasine govore da više nije mogla da trpi otkrića o njegovoj vanbračnoj deci. Ipak, sama je najavila da bi mogla da se vrati "krajem oktobra". G. ČVOROVIĆ

"Sandej tajms" precizira da je Mahfuz donirao više od dva miliona dolara kraljevskim dobrotvornim organizacijama koje su pomogle u finansiranju renoviranja rezidencija gde Čarls boravi. Foset je 2017. godine pisao jednom od Mahfuzovih pomoćnika, zahvaljujući biznismenu na "sadašnjoj i nedavnoj velikodušnosti", pošto je donirao gotovinu za pomoć u renoviranju kraljevske vile u Škotskoj.

- Drago mi je što vam u poverenju mogu potvrditi da smo voljni i srećni da podržimo i doprinesemo prijavi za državljanstvo. Mogu da potvrdim i da smo spremni da apliciramo za više počasti njegove ekselencije sa počasnog komandanta Britanskog carstva na viteškog komandanta Britanskog carstva, u skladu sa Odborom za počasti njenog veličanstva - objavestio je, kako se navodi, Foset saudijskog bogataša.

"TRGOVAC" Majkl Foset, Foto AP

Ova dobrotvorna organizacija je u saopštenju navela da se Foset ponudio da privremeno odstupi kako bi se mogla pokrenuti istraga.

S druge strane, Mahfuz negira bilo kakvu krivicu.

Portparol ovog biznismena rekao je za "Mejl" da "nije imao ličnu ili direktnu komunikaciju da zahteva, utiče ili se dogovara o državljanstvu ili viteštvu sa Fosetom ili bilo kim u vezi sa princom od Velsa ili Prinčevom fondacijom".

Dodao je da je, iako je Mahfuz izrazio interes za podnošenje zahteva za državljanstvo, kasnije odlučio da sa tim ne nastavi.

Ovo otkriće nedeljnik "Mejl" objavljuje pošto je proteklog vikenda tvrdio da su bogatim klijentima nuđene večere sa princom Čarlsom i noćenje u kraljevskoj vili u Škotskoj u zamenu za šestocifreni iznos donatorskih funti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!